Hlavní obsah

Video: Rekordní úlovek na řece Mekong. Rybáři chytili čtyřmetrového rejnoka

Bez komentáře: Rekordní úlovek na řece Mekong. Rybáři chytili čtyřmetrového rejnokaVideo: AP

 

Reklama

V kambodžské části Mekongu byl chycen největší exemplář sladkovodního rejnoka trnuchy říční. Tento vodní obr vážil téměř 300 kg. Po prozkoumání byl vypuštěn zpět do řeky.

Článek

Rybáři z města Stung Treng na severovýchodě Kambodže ulovili obřího sladkovodního rejnoka – trnuchu říční. Na místo přivolali členy z týmu projektu Wonders of the Mekong.

„Když vidíte rybu této velikosti, zejména ve sladkovodních vodách, je to těžké pochopit, takže si myslím, že celý náš tým byl tím objev ohromen,“ řekl pro agenturu AP doktor Zeb Hogan z Nevadské univerzity v Renu, která v oblasti vede zmíněný ochranářský projekt ve spolupráci s místními rybářskými úřady.

Místní pojmenovali rejnoka „Boramy“ neboli „úplněk“, který v danou dobu nastal, jméno zvolili též s ohledem na tvar úlovku.

Vědci následně pomohli z rejnoka odborně odstranit rybářský vlasec a změřili ho. Obrovská trnucha říční vážila 300 kilogramů a měřila 4 metry na délku (včetně typického bičovitého ocasu). Jedná se tak o největší ulovený sladkovodní exemplář.

Předchozí světový rekord z roku 2005 držel obří sumec, který vážil 293 kilogramů a byl chycen v Thajsku.

Hogan dodal, že nejde jen o vytvoření nového rekordu. „Skutečnost, že zde takto velká paryba žije, je nadějným znamením pro řeku Mekong, která stále více čelí civilizačním výzvám,“ upozornil.

V poslední letech se na řece ve velkém stavějí přehrady, které jsou hrozbou pro tamní vodní život a mohou vážně narušit tradiční místa pro tření ryb.

Odborníci uvádějí, že jde o čtvrtý nahlášený objev ve stejné oblasti za poslední dva měsíce, všechny chycené exempláře byly samice, píše odborný časopis Science.

Vědecký tým následně umístil na ocas rejnoka sledovací zařízení, které během příštího roku pošle zpět informace o jeho chování.

Poté byl obr opět vypuštěn do řeky. Během celého procesu vypouštění bylo potřeba dbát zvýšené opatrnosti. Trnucha má totiž na konci ocasu velmi jedovatý trn, který je schopen zabít člověka.

Rybář, který chytil tohoto gigantického tvora, obdržel jako kompenzaci 600 dolarů (zhruba 13 980 korun).

Reklama

Doporučované