Hlavní obsah

Video: Rozborka samopalu. Školáci na Krymu si osvojují vojenské dovednosti

Bez komentáře: Co nejrychleji. Žáci rozebírají a skládají samopal na čas. Video: twitter/Gerashchenko_en

 

Reklama

Sborka a rozborka samopalu, znalost různých typů zbraní i bojové chvaty. Školáci na okupovaném Krymu si osvojují základní vojenské návyky.

Článek

Záběry školáků, kteří rozebírají a znovu skládají samopal, ve středu zveřejnil například poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Geraščenko. Kdy a kde video vzniklo, nelze nezávisle ověřit, publikovala je bez dalších podrobností na svém účtu na kanále telegram ruská státem řízená agentura RIA Novosti. Redakce k videu připsala pouze, že na Krymu byl otevřen kurz základního vojenského výcviku.

Ruské ministerstvo školství už dříve oznámilo, že obnovuje program školního vojenského výcviku, který byl v osnovách naposledy v roce 1993. Program nazvaný „Základy bezpečnosti života“ je určen pro studenty středních škol a má zahrnovat pravidla zacházení se zbraněmi či výstavbu zařízení pro ochranu personálu a úkrytů pro vojenskou techniku, uvedl server Newsweek.

Kurz má zabrat čtyři vyučovací hodiny týdně, což je až 11 procent času, který studenti ve školách tráví.

Mohlo by vás zajímat

Ideologie režimu Vladimira Putina ještě důrazněji prosákne do vzdělávání. A armáda zavádí do škol vojenský výcvik.

Jedním z cílů ruského ministerstva obrany je podle prohlášení úřadu vedle samotného výcviku i zaměstnání válečných veteránů ve školách. Vyučovat tyto dovednosti mají lidé s bojovými zkušenostmi – například i z Ukrajiny.

Užitečnost předmětu podle ruského webu Izvestija spočívá v tom, že žáci získají nejen základní vojenské dovednosti, ale naučí se také poskytovat první pomoc a orientovat se v terénu.

Reklama

Doporučované