Hlavní obsah

Video: Rozzlobený právník zastřelil v Panamě aktivisty blokující silnici

Upozornění: Video obsahuje záběry, které zachycují násilí. Video: EFE, AP

 

Reklama

Dva demonstranti přišli o život během blokování silnice při protestu proti prodloužení těžby mědi v Panamě.

Článek

Starší muž zaútočil na demonstranty, kteří blokovali silnici Panamericana, zhruba 80 kilometrů od panamského hlavního města. Informovala o tom agentura EFE, která z incidentu v úterý zveřejnila i video.

Podle televize CNN muž pravděpodobně ztratil nervy při čekání v koloně aut, která se kvůli protestu vytvořila. Jak je vidět v úvodním videu, muž došel k blokádě a začal odklízet překážky, které bránily v provozu. Po celou dobu pokřikoval na protestující. Další záběry pak ukazují už postřelené muže. Jeden byl mrtvý na místě, druhý zemřel po převozu do nemocnice. Policie střelce následně zadržela.

Zatčeným je sedmasedmdesátiletý právník ve výslužbě Kenneth Darlington, který má dvojí občanství v USA a Panamě, uvádí New York Post s odkazem na Newsroom Panama a Agence France-Presse.

Protesty doprovázené silničními blokádami v Panamě vypukly poté, co parlament 20. října ve zkráceném řízení prodloužil povolení k těžbě mědi pro kanadskou společnost First Quantum Minerals (FQM). Ta provozuje v Panamě největší měděný důl ve Střední Americe. Díky němu je Panama 14. největším producentem tohoto kovu, shrnuje ČTK.

Mohlo by vás zajímat

Jejich cílem bylo chránit přírodu, ke které mají často osobní vztah, a lidi, co tam žijí. Z různých důvodů za to ale zaplatili životem. K největšímu počtu vražd ochránců přírody loni došlo v Latinské Americe, uvádí Global Witness.

Proti prodloužení těžby demonstrují odbory a sdružení domorodých obyvatel. Ti poukazují na negativní dopad těžby a žádají zrušení usnesení parlamentu. Aktivní jsou v protestech zejména učitelské odbory. Deník The Washington Post zmiňuje, že zastřelení Abdiel Díaz a Iván Mendoza byli učitelé.

Panamský prezident Laurentino Cortizo vyjádřil soustrast rodinám mrtvých demonstrantů s tím, že takový zločin „nemá místo“ ve společnosti.

Kvůli tomu se na panamských veřejných školách od 23. října nevyučuje a učitelé hrozí, že se do práce nevrátí, dokud parlament své rozhodnutí o prodloužení těžby nezruší. Soukromé školy přešly většinou na distanční výuku. Protesty mají vážný dopad na cestovní ruch a přepravu zboží. Podle deníku El País jsou hlavní město i další části země protesty částečně ochromené.

Ve snaze situaci uklidnit schválil parlament na počátku listopadu moratorium na prodlužování těžebních licencí. Netýká se však povolení pro FQM. Prodloužením licence pro FQM se bude zabývat i nejvyšší soud, na který se obrátila řada občanů, podle kterých rozhodnutí porušuje ústavu.

Reklama

Doporučované