Hlavní obsah

Video: U Moskvy vzplálo další obchodní centrum

Bez komentáře: Videa sdílená na sociálních sítích ukazují požár a hustý černý dým vycházející z obchodního centra.Video: twitter/Olga Lautman, twitter/Giorgi Revishvili

 

Reklama

V rozsáhlém obchodním centru Strojpark v Moskevské oblasti vypukl v pondělí brzy ráno požár. Jde o druhý incident ve stejné oblasti v krátké době. Minulý pátek zachvátily plameny obchodní centrum Mega.

Článek

Požár vypukl ve městě Balašicha, které se nachází asi 25 km východně od centra Moskvy. Podle ruské státní agentury TASS byli dva lidé při incidentu zraněni, včetně hlídače objektu.

Podle ministerstva pro mimořádné situace začal na volném prostranství hořet stavební materiál, který se následně rozšířil na budovu obchodního centra. Zároveň dodalo, že se požár mezitím rozšířil na ploše přibližně deset tisíc metrů čtverečních.

Do likvidace požáru se zapojilo velké množství techniky a hasičů. Na místě pracuje také vrtulník Mi-8 ruského ministerstva pro mimořádné situace.

Vedoucí ústředního odboru pro mimořádné situace Ruska v Moskevské oblasti Ivan Gusev uvedl, že situace má vysokou prioritu. Příčinu samotného požáru nyní vyšetřují.

Všichni zaměstnanci byli neprodleně evakuováni, informovaly městské úřady.

Záhadné požáry v Rusku

V případě strategických cílů svaluje Rusko vinu za požáry a výbuchy často na Ukrajinu, která mnohdy mlčí. Podivné jsou mnohdy ale i okolnosti plamenů, které zachvátí cíle civilní.

Automatické hasicí a výstražné systémy během požáru řádně fungovaly, oznámila záchranná služba. Budova nákupního centra byla uvedena do provozu v roce 2019. Proto nepodléhala kontrolám protipožární bezpečnosti.

Jde o druhý rozsáhlý požár obchodního centra v krátké době. Minulý pátek plameny zachvátily komplex Mega ve městě Chimki na předměstí Moskvy. Proč k požáru došlo, tamní úřady vyšetřují.

Ruské úřady tvrdí, že požár vznikl zřejmě v důsledku porušení bezpečnostních předpisů při svařování. Zmiňovaly i možnost žhářského útoku, ale podle prokuratury je tato verze „nejméně pravděpodobná“. Více se dočtete zde.

Reklama

Doporučované