Hlavní obsah

Video: V Antarktidě se utrhl ledovec o velikosti Říma

Bez komentáře: V Antarktidě se utrhl ledovec o velikosti Říma. Video: twitter/CapComCatWalk, twitter/icy_pete

 

Reklama

Během několika dní rekordně vysokých teplot se podle satelitních údajů ve východní Antarktidě zcela zhroutil ledovcový šelf Conger, který měl přibližnou rozlohu 1200 km čtverečních.

Článek

Šelfový ledovec Conger se zhroutil okolo 15. března, uvedl s odkazem na zjištění vědců britský deník The Guardian.

Catherine Colello Walkerová z NASA a Oceánografického institutu Woods Hole uvedla, že přestože je Congerův ledový šelf relativně malý, „je to jedna z nejvýznamnějších událostí kolapsu kdekoliv v Antarktidě od počátku 21. století, kdy se rozpadl ledový šelf Larsen B“.

„S největší pravděpodobností to nebude mít obrovské následky, ale je to znamení toho, co by mohlo následovat,“ dodává Walkerová.

Antarktida minulý týden zaznamenala nezvykle vysoké teploty, stanice Concordia naměřila 18. března rekordní teploty -11,8 C. To sice není ani zdaleka nejvyšší naměřená teplota na území Antarktidy, v daném místě by ale touhle dobou mělo být asi o 40 stupňů méně.

Congerův ledovcový šelf se postupně zmenšoval od poloviny 21. století až do začátku roku 2020, řekla Walkerová.

Peter Neff, glaciolog a odborný asistent na univerzitě v Minnesotě, řekl, že vidět i takový malý kolaps ledového šelfu ve východní Antarktidě je překvapení.

„Stále ještě pracujeme s východní Antarktidou jako s touto masivní, vysokou, studenou a nehybnou ledovou kostkou,“ řekl. „Současné poznatky do značné míry naznačují, že kvůli geometrii tamního ledu a podloží nelze dosáhnout stejně rychlé míry úbytku ledu jako v té západní Antarktidě.“

Satelitní snímky z družice Sentinel-1 ukázaly, že pohyb ledového šelfu začal mezi 5. a 7. březnem, řekl Neff.

Podle profesora Matta Kinga by rozpad ledového šelfu Conger hladinu moře příliš neměl neovlivnit. Dodal, že ledovec za šelfem Conger je naštěstí malý, takže bude mít v budoucnu „nepatrný dopad na hladinu moře“.

„V budoucnu uvidíme, jak se s oteplováním klimatu rozpadnou další ledové šelfy,“ varuje King „Uvidíme, jak se rozpadnou masivní ledové šelfy – mnohem větší než ten Congerův. Ty zadržují hodně ledu – dost na to, aby vážně zvýšily hladinu moří.“

Obavy vědcům dělá zvlášť Thwaitesův ledovec, který se svou rozlohou téměř rovná Velké Británii. Ztrácí miliardy tun ledu každý rok, a přispívá tak ke zvyšování hladin moří.

V roce 2020 vědci citovaní serverem Science Daily spočítali, že roztátý led pouze z tohoto ledovce činí čtyřprocentní podíl na celosvětovém zvýšení hladin moří a oceánů.

Tání tohoto ledovce a jeho nejbližších sousedů se za posledních 30 let více než pětinásobně zrychlilo. Pokud by došlo k jeho kompletnímu kolapsu, vedlo by to podle vědců ke zvýšení hladiny moří o celých 65 centimetrů. Thwaitesův ledovec si proto v angličtině vysloužil přezdívku „Doomsday Glacier“ neboli Ledovec soudného dne.

Reklama

Doporučované