Hlavní obsah

Video: Záplavy v Itálii, Benátky se chystají aktivovat Mojžíše

Bez komentáře: Záběry ze zaplavené severovýchodní Itálie.Video: AP

 

Reklama

Severovýchod Itálie trápí vytrvalé deště, které na mnoha místech způsobily záplavy a sesuvy půdy. V postižených regionech jsou zavřené školy, někde nefunguje železniční spojení.

Článek

Nejvíce postižený je region Emilia Romagna a okolní oblasti Jaderského pobřeží Itálie. Agentura ANSA uvádí, že při povodních zahynulo nejméně šest lidí a jeden člověk se stále pohřešuje.

„Situace je dramatická v mnoha částech regionu Emilia Romagna,“ řekl regionální předseda vlády Stefano Bonaccini. Podle něj „skutečnost předčila nejhorší očekávání,“ citovala politika ČTK.

Ve městě Cesena zaplavila řeka Savio velkou část města. Civilní ochrana vyzvala místní obyvatele, aby se zdržovali pouze na vyvýšených místech. Hasiči v tomto městě zachraňovali lidi na raftech, desítky lidí se před živlem musely uchýlit na střechy svých domů, píše agentura AP.

Tamní vedení města požádalo obyvatele, aby se nezdržovali v blízkosti řeky a nepořizovali záběry rozvodněné řeky.

„Buďte obezřetní, a ne zvědaví, aby se katastrofa nezměnila v tragédii,“ naléhal starosta Enzo Lattuca ve státní televizi RAI.

Podívejte se na následky povodní v Rimini:

+2

V turisticky oblíbené Ravenně vyzvaly úřady obyvatele, aby se přesunuli do vyšších pater budov. V Benátkách se pak připravují aktivovat mobilní hráz Mojžíš, aby předešli zaplavení historického centra.

Ministr civilní ochrany Nello Musumeci oznámil, že na 50 tisíc lidí zůstalo v regionu bez elektřiny. Dodal, že signál nemá na sto tisíc uživatelů mobilních telefonů a asi 10 tisíc klientů je bez pevného telekomunikačního spojení.

Nekončící sucho v Itálii

Voda v Itálii vnímali jako něco, před čím musí chránit svá města, čeho je v podstatě neomezené množství. „Najednou máme zcela opačnou situaci, není ji odkud brát,“ říká pro Seznam Zprávy italský expert Marco Gardella.

V oblasti mezi Anconou a Pesaro-Urbino museli hasiči vyjíždět kvůli množství popadaných stromů a sesuvům půdy, které zablokovaly silnice. V postižených regionech jsou zavřené školy, na trasách Bologna-Ancona a Ravenna-Faenza pak nefungovalo železniční spojení, shrnuje AP.

Kvůli záplavám byla zrušena i Velká cena Emilie Romagny formule 1, která se měla jet o víkendu. Některé silnice u okruhu byly už uzavřeny a parkoviště se ocitla pod vodou.

Intenzivní srážky přišly v době, kdy se Itálie připravuje na další rok sucha, které silně postihlo i největší řeku Pád (více zde). Extremní počasí postihlo i jih země. Na Sicílii záchranáři zasahovali při záplavách v oblasti mezi Palermem a Trapani.

Reklama

Doporučované