Hlavní obsah

Video: Zvuk, který otřásal zdmi. Obyvatele Washingtonu vylekal sonický třesk

Bez komentáře: Sonický třesk ze stíhačky vyděsil mnoho obyvatel a zvířat hlavního města a okolí. Video: twitter/goodguyguybrush, AP

 

Reklama

Americké stíhačky musely v neděli startovat k malému letadlu u Washingtonu, které nereagovalo na žádosti o kontakt. Jejich start vyvolal sonický třesk, jenž vyděsil obyvatele metropole. Letoun se později zřítil.

Článek

Malé letadlo v neděli narušilo vzdušný prostor nad hlavním městem Spojených států a nereagovalo na snahu úřadů o navázání kontaktu.

Dvoumotorový proudový letoun Cessna Citation podle Federálního úřadu pro letectví (FAA) odstartoval ze státu Tennessee a mířil na Long Island východně od New Yorku. Tam se ale z neznámých důvodů otočil a směřoval nad Washington. Později se zřítil u obce Montebello ve státě Virginie.

Vzdušný prostor nad americkou metropolí je jednou z nejstřeženějších oblastí USA. Stroj během letu nereagoval na snahy o navázání kontaktu. V reakci na to americké letectvo vyslalo do vzduchu stíhačky F-16. Ty při pronásledování Cessny nad metropolí způsobily sonický třesk, který vzniká při překonání rychlosti zvuku.

„Během incidentu bojový letoun NORAD použil i světlice – které mohly být viditelné veřejnosti – ve snaze přilákat pozornost pilota,“ cituje prohlášení Severoamerického velitelství protivzdušné obrany agentura AP.

„Světlice byly použity s nejvyšším ohledem na bezpečnost druhého letounu a lidí na zemi. Světlice hoří rychle a lidem na zemi nehrozí v případě jejich vypuštění žádné nebezpečí,“ stojí dál ve vyjádření.

Bidenova nehoda

Americký prezident Joe Biden upadl na pódiu během slavnostní promoce letecké akademie. Ochranka mu okamžitě pomohla vstát a posadit se. Kritici na sociálních sítích se do prezidenta okamžitě pustili kvůli jeho vysokému věku.

Jak je vidět v úvodním videu, sonický třesk přesto vyděsil mnoho obyvatel a zvířat v hlavním městě a jeho okolí, kteří na sociální síti Twitter hlásili, že slyšeli hlasitý zvuk, který otřásal zemí a zdmi.

Podle policie státu Virginie byly na palubě malého letadla čtyři osoby. K jeho troskám po několika hodinách dorazili záchranáři, ale nikoho nenašli, píše AP. Americké letectvo odmítá, že by stíhačky způsobily pád letadla.

Havarované letadlo podle médií patřilo floridské společnosti Encore Motors, jejíž majitel John Rumpel řekl americkému tisku, že v něm letěla jeho dcera a vnučka, její chůva a pilot. Dodal, že se vraceli domů na Long Island po pobytu u něj doma v Severní Karolíně.

Rumpel uvedl, že od úřadů nemá mnoho informací, ale naznačil, že letadlo mohlo ztratit přetlak. Incident vyvolal vzpomínky na havárii letadla Learjet v roce 1999, které kvůli náhlému poklesu tlaku v kabině bezcílně letělo napříč zemí s profesionálním golfistou Paynem Stewartem na palubě. Letoun následně havaroval v Jižní Dakotě. Při nehodě zemřelo šest lidí.

AP uvádí, že v době, kdy stíhačka vzlétla k neznámu stroji, hrál prezident Joe Biden golf na nedaleké vojenské základně Joint Base Andrews. Anthony Guglielmi, mluvčí americké Tajné služby zodpovědné za ochranu hlavy státu, řekl, že událost neměla žádný bezpečnostní dopad na prezidentův pohyb. Úředník Bílého domu uvedl, že prezident byl o havárii informován a že zvuk z bojového letounu byl na základně slyšet jen slabě.

Reklama

Doporučované