Hlavní obsah

Vláda Tongy poprvé promluvila: Tsunami na jednom z ostrovů smetla vše

Foto: XINHUA/Xinhua's Space News Lab, ČTK

Satelitní snímek ze 17. ledna ukazuje, co zbylo z ostrova Hunga Ha'apai na Tonze po prudké erupci sopky.

Reklama

Zničená obydlí, ven jen v rouškách, nedostatek pitné vody a k tomu všemu ještě ne úplně dobré vyhlídky do dalších dnů. Po ničivé tsunami by mohly Tongu zasáhnout i kyselé deště a vážně poničit úrodu.

Článek

Bezprecedentní katastrofa. Tak vláda pacifického Království Tonga popisuje následky sobotní erupce sopky Hunga Tonga-Hunga Ha'apai, která vyvolala ničivou tsunami, ve svém vůbec prvním prohlášení od této události. Cituje z něj BBC.

Zvlášť zasažené jsou některé menší odlehlejší ostrovy. Na jednom nezůstal stát ani jediný dům, na dalším tragédii přečkaly pouhé dva. Zničené jsou i desítky domů na největším ostrově Tongatapu. Evakuace z těch nejzpustošenějších oblastí už začaly, ale s některými ostrovy metropole pořád nenavázala kontakt.

Rozsáhlé škody potvrzují i první satelitní snímky z Tongy, o kterých informuje třeba novozélandský server Stuff. Například prakticky na celém ostrově Atata se povalují trosky, je tam spousta vyvrácených stromů. Na Nomuce jsou poničené domy na pobřeží, jejich zbytky jsou patrné ve vodní nádrži. Třeba most mezi ostrovy Koulo a Fangale’ounga ale zůstal stát.

Už se podařilo obnovit část lokálního telefonního spojení, uvádí vláda, ale komunikace se světem zůstává komplikovaná. Erupce poškodila jediný podvodní kabel, který ostrovy spojuje se světem.

Na souostroví se dál nedostane ani humanitární pomoc. Hlavní letiště je zahalené sopečným prachem, Tongatapu podle australské televize ABC zasypala dvoucentimetrová vrstva. Dobrovolníci ale už čistí ranvej. Ostrovy potřebují zajistit zejména pitnou vodu. Na možnost přistát čekají třeba letadla s pomocí z Nového Zélandu.

Vláda Tongy potvrdila, že v důsledku neštěstí zemřeli 3 lidé, dva místní a jedna Britka. Po Angele Gloverové pátrala její rodina na sociálních sítích s tím, že ji pravděpodobně smetla vlna, když se se svým manželem Jamesem vydala pro psy do útulku, který žena vlastní. Jamesovi se podařilo udržet stromu, ale jeho ženu i se psy voda smetla, uvedla novozélandská státní televize TVNZ.

Podle informací Světové zdravotnické organizace (WHO) naštěstí na souostroví fungují všechna zdravotnická zařízení. „Hodně lidí zůstává bez domova, 89 lidí je v evakuačních centrech na ostrově 'Eua, mnoho dalších se schovalo u příbuzných,“ uvedla WHO. Organizace získává informace od místních úřadů prostřednictvím jediného pracovníka, který používá satelitní telefon.

Úřady doporučují lidem, aby dál zůstávali uvnitř, protože jinak by se mohli nadýchat sopečného prachu. Venku by měli nosit roušky. Prach by mohl dlouhodobě poškodit i korálové útesy nebo narušit rybolov. Ohrožená je i úroda zemědělců.

Vulkán totiž vypouští oxid siřičitý a oxidy dusíku, které při kontaktu s vodou a kyslíkem způsobují kyselé deště. Vulkanolog Shane Cronin z Univerzity v Aucklandu podle australské ABC jejich výskyt vzhledem k tropickému podnebí Tongy označil za vysoce pravděpodobný. „Záleží na tom, jak dlouho budou erupce trvat, ale potravinová bezpečnost může být ohrožená,“ uvedl Cronin.

Satelitní snímky ukazují, že kouř ze sopky momentálně směřuje na západ, takže Tonga by mohla být částečně ušetřená. Nebezpečí by ale v takovém případě hrozilo sousednímu Fidži. Tamní úřady už podle OSN doporučily, aby si lidé zakryli své zásobníky s vodou a zůstávali doma, pokud bude pršet.

Sopka Hunga Tonga-Hunga Ha'apai vybuchla naposledy v roce 2014. V sobotu se magma s teplotou asi tisíc stupňů Celsia setkalo s 20stupňovou mořskou vodou, což způsobilo okamžitou a masivní explozi. Neobvyklá „ohromující“ rychlost a síla erupce naznačují, že je ve hře větší síla než pouhé setkání magmatu s vodou, uvádějí vědci.

Jelikož se přehřáté magma rychle zvedlo a setkalo se s chladnou mořskou vodou, vytvořil se obrovský objem sopečných plynů, které explozi zesílily. Někteří vulkanologové přirovnávají výbuch k erupci Pinatubo na Filipínách v roce 1991, druhé největší sopečné erupci 20. století, která zabila kolem 800 lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované