Hlavní obsah

Vstupenky na letní prohlídky zámku Balmoral zmizely za 24 hodin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Pixabay, Seznam Zprávy

Zámek Balmoral slouží jako letní sídlo britské královské rodiny.

Reklama

Zámek královské rodiny ve Skotsku v hrabství Aberdeenshire se pro veřejnost otevřel poprvé. Jedná se o sídlo, ve kterém zemřela královna Alžběta II.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Král Karel III. otevřel zámek Balmoral pro veřejnost ve středu. Vstupenky se prodávaly v rozmezí 100–150 liber. Prohlídky jsou omezeny na skupiny 10 osob, informuje server Sky News.

Sídlo si návštěvníci budou moci prohlédnout v létě od 1. července do 4. srpna. Poté na zámek přijede král s královnou na letní dovolenou. Zájemci si mohou projít i doposud uzavřené místnosti. Dříve mohli navštívit pouze taneční sál a areál zámku, který se dokončil v roce 1855. Tehdy ho koupila královna Viktorie s princem Albertem.

Zámek Balmoral byl také posledním místem, kde se královna Alžběta II. nechala veřejně vyfotografovat při setkání s bývalou předsedkyní Konzervativní strany a tehdejší premiérkou Liz Trussovou. O dva dny později zde zemřela.

Nejedná se o jediné prostory patřící královské rodině, které jsou nově zpřístupněné veřejnosti. Od léta 2023 lze absolvovat prohlídku balkonové místnosti ve východním křídle Buckinghamského paláce. Na nejznámějším centrálním balkonu se panovník a členové královské rodiny scházejí při zvláštních příležitostech nebo historických okamžicích, aby pozdravili veřejnost.

Reklama

Doporučované