Hlavní obsah

Vykázali Rusy do patřičných mezí. Zelenskyj vyznamená padlé vojáky

Záběry z Hadího ostrova.Video: twitter/Jake_Hanrahan, twitter/RALee85

 

Reklama

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v noci informoval, že Hadí ostrov padl do rukou Rusů. O život podle něj na místě přišlo několik ukrajinských vojáků, ještě před svou smrtí ale stihli poslat Rusy do patřičných mezí.

Článek

Věta, s níž se ukrajinští vojáci údajně rozloučili s ruskou válečnou lodí, která připlula ke břehu Hadího ostrova, se nejspíš zapíše do nejedné paměti. Útok na ostrov v Černém moři, který je znám také jako Zmijí ostrov a jehož rozloha činí přibližně 0,2 kilometru čtverečních, z třináctičlenné jednotky prý nikdo nepřežil.

Se zprávami nicméně přišla Ukrajina a nakolik se zakládají na pravdě, se v tuto chvíli dá jen těžko ověřit. Podle ruské agentury TASS se ukrajinské síly bránící ostrov vzdaly a brzy se vrátí k rodině.

Podle nahrávky, která již obletěla sociální sítě a která zachycuje údajnou výměnu mezi lodí a ostrovem, měla ruská posádka nejdříve vyzvat Ukrajince k tomu, aby se vzdali. „Tady ruská válečná loď. Navrhuji, abyste složili zbraně a vzdali se, abyste se vyhnuli krveprolití a zbytečné oběti. Jinak zahájíme palbu.“

„Tak, a je to… Mám jim říct, ať jdou do p*rdele?“ zazní v nahrávce hlas ukrajinského vojáka.

„No, jen pro případ,“ odpoví ukrajinská vojačka.

„Ruská válečná lodi, jdi do p*dele,“ vzkáže nakonec plavidlu s již zvýšenou hlasitostí první z Ukrajinců.

Vývoj na Ukrajině sledujeme v online reportáži:

V pozdních čtvrtečních hodinách ukrajinská státní služba ohlásila, že s Hadím ostrovem ztratila spojení. O tom, že vojáci nasazení na místě zemřeli, pak v noci ze čtvrtka na pátek informoval ukrajinský prezident.

Zdůraznil ovšem, že se jednotka nepříteli nevzdala a že do jednoho budou posmrtně oceněni titulem Hrdina Ukrajiny.

„Tento ostrov, stejně jako zbytek našeho území, je ukrajinským územím a my ho budeme bránit ze všech sil,“ sdělil na adresu Hadího ostrova v srpnu minulého roku Zelenskyj. Loňská zpráva od think tanku Atlantic Council zase místo nazvala „klíčem k ukrajinským námořním územním nárokům“ v Černém moři. Vláda nad ním nyní nicméně nejspíše připadla Rusku.

Reklama

Doporučované