Hlavní obsah

Tvůrci špionážního softwaru Pegasus zvažují, že ho prodají. Nebo zruší

Foto: Profimedia.cz

Pohled na webovou stránku izraelské společnosti NSO Group, která stojí za špionážním softwarem Pegasus.

Reklama

Technologie Pegasus dokáže napadnout telefony s operačními systémy iOS nebo Android, u kterých umožní prohledat e-mailovou a SMS komunikaci či fotografie, nahrávat telefonní hovory nebo potají zapnout kameru a mikrofon.

Článek

Izraelská společnost NSO Group, která stojí za kontroverzním softwarem Pegasus, zvažuje jeho zrušení nebo možný odprodej zahraničním zájemcům, napsal server Bloomberg.

O koupi části společnosti NSO Group mají podle nejmenovaných zdrojů Bloombergu zájem dva americké fondy, které by byly ochotné poskytnout finanční investici v hodnotě 200 milionů dolarů.

Usilují nicméně o to, aby se vývoj technologie zaměřil striktně na obranné kyberbezpečnostní služby a případně technologii dronů.

Mluvčí NSO Group se k věci zatím odmítl vyjádřit. Podobně zachovali mlčení i další aktéři, kteří jsou s možnou transakcí obeznámeni.

Podle zjištění, která publikovaly redakce sedmnácti světových médií letos v létě, dokáže technologie Pegasus napadnout telefony s operačními systémy iOS nebo Android, u kterých umožní prohledat e-mailovou a SMS komunikaci či fotografie, nahrávat telefonní hovory nebo potají zapnout kameru a mikrofon.

Novináři dále zjistili, že systém využívalo několik států ke špehování lidskoprávních aktivistů, právníků, novinářů, ale i politiků. Zneužívaly ho mimo jiné i vlády nejméně deseti států včetně Maďarska, Mexika, Rwandy, Indie nebo Maroka.

Foto: Seznam Zprávy

Známé schopnosti špionážního nástroje Pegasus.

Společnost se proto letos v listopadu rozhodlo přidat na černou obchodní listinu americké ministerstvo obchodu s odůvodněním, že jednání firmy bylo „v rozporu se zahraniční politikou a národními bezpečnostními zájmy USA“.

V praxi to pro NSO Group znamená, že nemůže nakupovat komponenty od amerických společností bez speciální licence a na americkém trhu čelí dalším sankcím. Musí také splatit dluh ve výši 450 milionů dolarů, připomíná server Al-Džazíra.

NSO Group se obvinění Spojených států brání. Dlouhodobě trvá na tom, že její software je prodáván pouze armádě a zpravodajským agenturám ze zemí s dobrým kreditem v oblasti lidských práv a jen pro potřeby potírání kriminality a terorismu. Od problémových klientů se navíc již odstřihla, tvrdí firma.

Žalobu na ni nicméně podal i technologický gigant Apple. Vadí mu, že se Pegasus zaměřoval i na uživatele Apple zařízení. Požaduje proto mimo jiné trvalý zákaz užití jeho služeb a produktů, informuje server Times of Israel.

Zrušení softwaru Pegasus by mohl NSO Group významně zasáhnout. Podle nejmenovaného zdroje totiž stojí za téměř polovinou příjmů celé společnosti.

Reklama

Doporučované