Hlavní obsah

Nenápadná dědička sítě supermarketů štědře sponzorovala útok na Kapitol

Foto: Profimedia.cz

V souvislosti s útokem na Kapitol na začátku letošního ledna zemřelo pět lidí.

Reklama

Americká dědička z pohodlí vily v Toskánsku darovala stovky tisíc dolarů na uspořádání lednových protestů před Kapitolem. Ty se zvrhly v nepokoje s oběťmi na životech. O movitou ženu se až teď zajímají média i kongresmani.

Článek

Článek si také poslechněte v audioverzi.

Dvaasedmdesátiletá Američanka Julie Fancelliová žila donedávna velmi soukromý život. Dědička pocházející z jedné z nejbohatších amerických rodin střídavě pobývala na Floridě a v Toskánsku, užívala si vnoučata a potichu přispívala vysokými částkami různým charitám. Finančně podporovala v posledních dvou dekádách i kampaně mnoha republikánů.

Jejímu životu v mediálním ústraní je ale konec. Podle listu The Washington Post přispěla celkem 650 tisíci dolary (více než 15 a půl miliony korun) třem organizacím, které pořádaly či propagovaly protest před americkým Kapitolem ze 6. ledna, v souvislosti s nímž zemřelo 5 lidí.

Fancelliová je nyní největší – známou – dárkyní protestu. A kromě médií se na ni zaměřil především výbor Sněmovny reprezentantů, jenž lednové nepokoje vyšetřuje.

Na sklonku loňského roku, 29. prosince, darovala dědička stovky tisíc dolarů například konzervativnímu uskupení Ženy Ameriky, které masovou demonstraci pomáhalo organizovat. Další vysoké částky putovaly i neziskové odnoži Asociace republikánských generálních prokutárorů a skupině na podporu pravicově konzervativního hnutí Tea Party.

Poslední zmíněná organizace, celým jménem State Tea Party Express, využila oněch 200 tisíc dolarů (skoro 4,5 milionu korun) na reklamy v rádiu a na sociálních sítích. Kampaň vyzývala příznivce Donalda Trumpa, tehdy ještě hlavy státu, aby se zúčastnili demonstrace proti výsledkům loňských prezidentských voleb i následného protestního pochodu.

Fanynka konspirátora

Bohatství donátorky pochází z rodinného byznysu: rychle rostoucího řetězce supermarketů Publix. Ten založil v roce 1930 její otec – nyní má na jihovýchodě USA okolo třinácti set poboček. Zajímavé nicméně je, že se příbuzní Fancelliové i samotný podnik vůči darům konzervativním organizacím vymezují.

„Paní Fancelliová není zaměstnankyní supermarketů Publix, není zapojena do fungování podniku ani jej nijak nereprezentuje,“ uvedl Publix na Twitteru na konci ledna, kdy se objevily první zprávy o finančních darech z peněženky Fancelliové.

Poté, co se její dárcovství začalo v poslední době více propírat v médiích, společnost reagovala znovu. „Nemůžeme kontrolovat kroky jednotlivých akcionářů. Ze zapojení paní Fancelliové do událostí, jež vedly k tragickému útoku na Kapitol 6. ledna, jsme hluboce znepokojeni,“ uvedla podle Washington Post a členku rodiny zakladatelů pokárala.

Dva členové rodiny dědičky pod příslibem anonymity americkému listu řekli, že Fancelliová s nimi v období mezi prezidentskými volbami (na začátku listopadu 2020) a násilným protestem e-mailem sdílela odkazy na talk show konspirátora Alexe Jonese.

V této době se často vyjadřoval proti výsledkům prezidentských voleb – hlásal, že vítězství demokrata Joea Bidena nepřijímá. Právě Jonese pak Američanka kontaktovala s dotazem, jak může podpořit Trumpův pokus zvrátit výsledky voleb. „Julie je jedním z nejlepších lidí, které znám, a je mi líto, že se zapletla s tímhle chlapem,“ uvedl švagr Fancelliové Barney Barnett.

Žena působí jako ředitelka Nadace George Jenkinse pojmenované po jejím otci. Skrze ni jen v roce 2020 rozdala více než 3,3 milionu dolarů (přes 74 milionů korun) desítkám různých charit – převážně těm, které se starají o chudé děti a o seniory.

Výbor si předvolal lidi z Trumpova okolí

Sněmovní výbor nyní zkoumá, co k lednovým událostem vedlo. Záběry, na nichž výtržníci z řad Trumpových příznivců vtrhli do sídla amerického Kongresu, oblétly svět a otřásly Spojenými státy. Podle předsedy výboru Bennieho Thompsona, demokratického zákonodárce z Mississippi, hrály finance darované Julií Fancelliovou důležitou roli.

„Snažíme se jít po stopách těch peněz,“ upřesnil pro Washington Post demokrat. Sama Fancelliová o svých dárcovských aktivitách příliš nemluví. Výjimkou je deset měsíců staré prohlášení: „Hrdě se hlásím ke konzervatismu a mám skutečné obavy o integritu voleb. Nikdy bych ale nepodpořila jakékoliv násilí, zejména pak tragické a hrůzné události, k nimž došlo 6. ledna.“

Foto: Profimedia.cz

Takhle to vypadalo šestého ledna 2021 u Kapitolu.

Sněmovní těleso dosud vyslechlo více než 275 svědků a získalo desítky tisíc dokumentů. Výbor se zaměřil na velký počet osob – mimo jiné na řadu úředníků z Trumpova okolí. Mezi nimi exprezidentovu někdejší mluvčí Kayleigh McEnanyovou nebo bývalého hlavního poradce Stephena Millera. Je a další předvolala Sněmovna reprezentantů na začátku listopadu k podání svědectví a předložení požadovaných dokumentů týkajících se útoku na Kapitol.

Mezi předvolanými je i Mark Meadows, někdejší šéf kanceláře Trumpova Bílého domu. Ten ve středu podal žalobu právě na sněmovní výbor i předsedkyni Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiovou, a to ve snaze přesvědčit federálního soudce ve Washingtonu, aby předvolání Meadowse zablokoval jako „nevymahatelné a protiprávní“.

Podle stanice CNN už Meadows sněmovnímu výboru ale poskytl obsah textových zpráv a e-mailů právě ze 6. ledna. Výbor uvedl, že textové zprávy se týkají „nutnosti, aby bývalý prezident vydal veřejné prohlášení, které by mohlo zastavit útok na Kapitol“. Zdroje stanice uvádějí, že získané dokumenty nevykreslují Trumpa zrovna v dobrém světle.

Podle listu The New York Times lze očekávat, že výbor doporučí americkému resortu spravedlnosti, aby proti Meadowsovi zahájil trestní stíhání.

Reklama

Doporučované