Hlavní obsah

Exporadce Trumpa je ve vazbě. Žaluje ho Sněmovna reprezentantů

Foto: Profimedia.cz

Stephen Bannon před nástupem do vazby Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI).

Reklama

Bývalý blízký spolupracovník Donalda Trumpa dnes nastoupil kvůli odmítnutí spolupráce s úřady do vazby. Před soudem by měl Stephen Bannon stanout ještě dnes. Na své fanoušky přes sociální sítě apeloval, aby se nevzdávali.

Článek

Někdejší hlavní stratég amerického exprezidenta Donalda Trumpa Stepfen Bannon se dnes přihlásil do vazby Federálnímu úřadu pro vyšetřování (FBI) před očekávanou obžalobou kvůli neuposlechnutí obsílky ze strany Kongresu. K budově FBI ve Washingtonu a v obklopení novinářů se dostavil v pondělí ráno okolo 9:30 místního času (15:30 SEČ).

„Porážíme Bidenův režim,“ vzkázal Bannon, který v roce 2016 pomohl Trumpovi ke zvolení a následně byl několik měsíců jedním z nejvýše postavených poradců v Bílém domě. „Chci, abyste neztráceli koncentraci… tohle všechno je jen šum,“ cituje jeho slova z předcházejícího živého vysílání na sociální síti Gettr agentura Reuters.

Očekává se, že později během dne poprvé stane před soudem v návaznosti na páteční obvinění vydané federální velkou porotou a že se při krátkém stání vyjádří k otázce své viny.

Jeho stíhání inicioval desetičlenný zvláštní výbor Sněmovny reprezentantů, který od léta vyšetřuje okolnosti a příčiny násilností v sídle Kongresu ze 6. ledna. V důsledku vpádu tisíců Trumpových příznivců do areálu Kapitolu tehdy přišlo o život pět lidí, minimálně desítky dalších utrpěly zranění. Dav narušil schůzi Kongresu k výsledkům prezidentských voleb, po kterých Trump neuznal porážku a namísto toho šířil konspirační teorie o podvodech a burcoval své voliče.

Bannon je jedním z více než 30 lidí z Trumpova okolí, které v posledních týdnech kongresmani předvolali v rámci svého vyšetřování. Někdejší poradce ovšem odmítl poskytnout svědectví i požadované dokumenty. Odvolal se přitom na tvrzení exprezidentova týmu o právu na utajení takovýchto materiálů, které jsou předmětem samostatného soudního sporu. Velká porota následně Bannona obvinila z pohrdáni Kongresem ve dvou různých bodech. V obou případech mu hrozí odnětí svobody až na jeden rok a pokuta ve výši 100 tisíc dolarů, informuje americká CNN.

Obsílku neuposlechl ani bývalý personální šéf Bílého domu Mark Meadows, kterého sněmovní výbor předvolal na minulý pátek. Komise naznačuje, že by i v jeho případě obsílku mohla začít vymáhat soudně.

Reklama

Doporučované