Hlavní obsah

Z Ukrajiny by utekl. Ale nechce opustit svého jaguára a pantera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Girikumar Patil, Youtube.com

Girikumar Patil se svým jaguárem.

Reklama

Už víc než dva týdny je zavřený ve sklepě se dvěma neobvyklými mazlíčky, jaguárem a černým panterem. To je teď realita indického lékaře, který uvízl uprostřed válečného konfliktu na Ukrajině.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Girikumar Patil je lékař z Indie, který se na Ukrajinu přestěhoval před šesti lety. A přestože by v současné situaci zemi rád opustil, nemůže odjet bez svých mazlíčků, které si koupil z Kyjevské zoologické zahrady před víc jak rokem a půl za 35 tisíc dolarů, tedy skoro 828 tisíc korun. Informuje o tom britská BBC.

Od začátku války vychází Patil ze svého sklepa pouze, když jde pro krmivo pro své kočky – 20 měsíců starého samce jaguára a šestiměsíční mládě černého pantera. Ven chodí vždy ráno, jakmile skončí zákaz vycházení.

Pro své kočkovité šelmy zatím nakoupil 23 kilogramů jehněčího, krůtího a kuřecího masa. To kupuje ze sousedních vesnic, přestože je cena čtyřikrát vyšší než obvykle. „Moje velké kočky tráví noci se mnou ve sklepě. Naše okolí neustále bombardují. Kočky mají strach. Méně jí. Nemůžu je tady nechat,“ řekl Patil televizi BBC.

„Tohle už je druhá válka, kterou tady prožívám. Tahle je ale strašidelnější,“ dodává.

Původně bydlel indický lékař v Luhansku, kde bojují proruští separatisté s ukrajinskou armádou už od roku 2014, přestože tam platí dohoda o neútočení. Během bojů, které v oblasti probíhají, byl zničen jeho dům i jeho indická restaurace, svěřil se BBC.

Proto se později přestěhoval do sto kilometrů vzdáleného Severodoněcku, kde si koupil nový dům a začal působit jako lékař. „Teď jsem uvězněný ve válečné zóně. Tentokrát se opravdu bojím. Rodiče mi volají, ať se vrátím, ale já nemůžu odjet bez svých zvířat,“ říká.

Girikumar Patil pochází z indického státu Ándhrapradéš. Na Ukrajinu přijel v roce 2007 studovat medicínu, kterou od roku 2014 praktikoval jako ortoped. Později začal pracovat v severodoněcké nemocnici. Ta byla po začátku války uzavřena, Patil má ale i soukromou praxi.

V Severodoněcku žije v šestipokojovém dvoupodlažním domě s malým výběhem pro zvířata. Říká, že většinu svých výdělků utratí právě za své mazlíčky – kromě kočkovitých šelem má ještě tři psy. Peníze se snaží vydělávat i skrze svůj kanál na Youtube, kde jeho videa sleduje přes 85 tisíc odběratelů.

„Velkými kočkami jsem fascinovaný od chvíle, kdy jsem viděl film své oblíbené indické filmové hvězdy Chiranjeeviho, kde hrál s leopardy,“ vysvětluje svou lásku Patil. Syn bankéře a učitelky říká, že se vždy považoval za milovníka zvířat. Doma měl psy, kočky nebo třeba papoušky.

Po střední škole experimentoval i s herectvím, v Indii účinkoval v několika nízkonákladových filmech. Na Ukrajině pak hrál cizince v šesti filmech a seriálech.

Přestože v regionu jsou pořád výpadky elektřiny nebo nefunguje internet, snaží se Patil pravidelně natáčet videa pro své sledující v Indii.

„Jsem tu jediný Ind. V noci zůstávám sám v celém sousedství. Většina sousedů se přestěhovala do okolních vesnic. Já to ale vydržím,“ dodává.

Reklama

Doporučované