Hlavní obsah

Záběry z Indie ukazují tragické následky po zřícení mostu

Bez komentáře: Při zřícení mostu pro pěší v západoindickém státě Gudžarát zemřelo nejméně 132 lidí.Video: AP

 

Reklama

V neděli se ve městě Morbi v západoindickém státě Gudžarát zřítil nově zrekonstruovaný visutý most přes řeku. V době pádu na něm byly davy lidí. Zahynulo nejméně 132 lidí.

Článek

Historický most v indickém městě Morbi byl postaven v 19. století za britské nadvlády. Letos jej úřady na šest měsíců uzavřely a rekonstruovaly. Pro veřejnost se lávka, oblíbená mezi místními i turisty, otevřela teprve minulý týden.

V neděli se stavba zhroutila. V okamžiku pádu na ní byly podle místních médií až čtyři stovky chodců a konstrukce zřejmě přetížení nezvládla.

Místní na mostě společně slavili konec svátku světel díválí, při němž jsou modly ponořeny do řeky, připomíná britský deník The Guardian.

Agentura AFP s odvoláním na svědky napsala, že mezi oběťmi je velké množství žen a dětí. Zhruba 130 osob se podařilo zachránit.

Jeden z přeživších Prateek Vasava, který po pádu z mostu doplaval na břeh, řekl místnímu zpravodajskému severu NDTV, že viděl několik dětí, které do vody spadly. „Chtěl jsem některé z nich zachránit, ale utopily se, nebo je to smetlo,“ sdělil.

Další přeživší uvedl: „Lana se najednou přetrhla a most spadl ve zlomku vteřiny. Lidé padali do řeky jeden na druhého.“

Jak je vidět v úvodním videu, někteří lidé se udrželi v troskách, kde se drželi pokroucených částí stavby, než byli zachráněni.

Do záchranných operací se zapojili potápěči, jednotky pobřežní stráže s loděmi a desítky vojáků, práce však přes noc ztěžovala tma a také množství řas, jimiž je řeka zanesená.

Místní nemocnice pod náhlým náporem zraněných a mrtvých kolabovaly. „Bilance mrtvých po zřícení mostu vzrostla na 132. Záchranné operace a hledání přeživších dál pokračují,“ uvedl podle agentury Reuters jeden z policejních velitelů. Počet mrtvých pak novinářům potvrdil i činitel místní vlády Harš Sanghvi.

Gudžarát je domovským státem indického premiéra Naréndry Módího, který byl ve státě na třídenní návštěvě. Premiér oznámil odškodnění ve výši 200 tisíc rupií (59 552 Kč) rodinám obětí.

Indická vláda zároveň vytvořila pětičlenný zvláštní vyšetřovací tým, který má vést vyšetřování katastrofy. Samospráva státu Gudžarát uvedla, že osoby zodpovědné za kolaps budou čelit přísnému trestu.

Zatčeni byli už dva zaměstnanci společnosti Oreva, která most renovovala, píše server NDTV.

Reklama

Související témata:

Doporučované