Hlavní obsah

Záběry z pásu smrti. Podívejte se, co zbylo po tornádech

Bez komentáře: Záběry zkázy. Tohle napáchalo tornádo v Mayfieldu v Kentucky.Video: twitter.com/mitchell_knight, AP

 

Reklama

Nejvíce postiženým městem, které postihlo tornádo, je desetitisícové městečko Mayfield, které stálo přímo v dráze živlu.

Článek

Noční bouře s tornády devastovaly obytné domy, kostely i podniky a zanechaly za sebou „scény zkázy jako z jiného světa“, píše americký list New York Times.

Záchranáři stále prohledávají ruiny továrny, kde se vyráběly svíčky. Ze zhruba 110 lidí, kteří byli v době katastrofy na místě, se podařilo zachránit 40. Prověřují i další budovy, jestli v troskách nejsou ještě další lidé. Ve městě byla zničena i hasičská a policejní stanice, což dále situaci komplikuje.

+15

Ve státě Kentucky rovněž zůstávají desítky tisíc lidí bez elektřiny a bez vody.

„Je to nepopsatelné, nikdy jsem nic takového neviděl. Tornádo lámalo mohutné kovové tyče napůl, zdvihalo a odnášelo velké kamiony a srovnávalo domy se zemí. Bohužel bylo zcela zničeno i mnoho budov, v nichž byli pravděpodobně lidé,“ popsal obraz zkázy kentucký guvernér Andrew Beshear.

Meteorologové se snaží určit, zda lze víkendové extrémní počasí připisovat klimatickým změnám. Zjistit, jaký mají vliv na frekvenci tornád, je pro experty složité, mimo jiné proto, že chápání těchto fenoménů se stále vyvíjí, píše AP.

Reklama

Doporučované