Hlavní obsah

Záběry z ukrajinské protiofenzivy: Armáda ukázala osvobozené obce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Bez komentáře: Záběry prvních osvobozených obcí v rámci ukrajinské protiofenzivy.Video: twitter/operativno_ZSU, AP

 

Reklama

Ukrajinská armáda zveřejnila záběry, na kterých její jednotky v rámci protiofenzivy osvobozují okupované vesnice, které Rusové loni okupovali.

Článek

Ukrajinské úřady o vývoji protiofenzivy neposkytují detailnější informace, což zdůvodňují nutností zachovat operaci v tajnosti. Mezitím se objevily na sociálních sítích záběry, jak ukrajinská armáda získává pod svoji kontrolu některé obce na hranicích Doněcké a Záporožské oblasti. Pravost většiny záběrů nelze kvůli probíhajícím bojům nezávisle ověřit.

Ukrajinští vojáci s nadšením natáčejí videa ve vesnicích osvobozených od ruských okupantů. Někteří z nich tvrdí, že před nimi ruští vojáci prostě utekli, vyhnuli se boji.

Oficiální účet ukrajinské armády na twitteru o víkendu zveřejnil video dokreslující, jak se obráncům země podařilo získat v okolí Velyké Novosilky pod kontrolu obce Neskučne a Blahodatne. Ruští vojáci se kvůli hrozícímu obklíčení stáhli na „vhodnější pozice“.

V pondělí ukrajinská média uvedla, že se armádě se dále podařilo vytlačit okupanty z obce Storoževe na západě Doněcké oblasti. Potvrdila to i náměstkyně ministerstva obrany Hanna Maljarová.

Ruský prezident Vladimir Putin v pátek oznámil, že ukrajinská protiofenziva skutečně začala, pokusy o postup ale ztroskotaly a ukrajinská armáda utržila těžké ztráty (více zde).

Volodymyr Zelenskyj na Putinova slova reagoval prostým potvrzením, že ukrajinská protiofenziva skutečně začala. Zmínil, že je v neustálém kontaktu s ukrajinskými vojenskými veliteli, včetně vrchního velitele Valerije Zalužného a generálplukovníka Oleksandra Syrského, a že všichni „jsou pozitivně naladěni“.

Reklama

Doporučované