Hlavní obsah

„Záblesk naděje.“ Izraelské rodiny si nechávají zmrazit sperma zesnulých

Foto: Alona Siniehina, Shutterstock.com

Od začátku války do poloviny listopadu izraelští lékaři odebrali sperma z těl 39 zesnulých mužů. Ilustrační obrázek.

Reklama

Nemocnice v Izraeli zaznamenaly od teroristických útoků ze 7. října nárůst žádostí o posmrtný odběr spermatu a jeho zmrazení. Pozůstalým to pomáhá překonat ztrátu, vysvětluje zdravotnice. S procesem se pojí i morální dilemata.

Článek

Krátce po tom, co palestinští teroristé vtrhli do kibuců poblíž hranic s Gazou, obletěla izraelská média zpráva o úmrtí izraelského filmaře Jahava Winnera. Zabili ho, když se snažil ochránit své nedávno narozené dítě před krvavým řáděním.

„Mým a Jahavovým snem bylo mít velkou rodinu, smějící se a radostnou, která bude skotačit na trávníku v našem kouzelném (kibucu) Kfar Aza. To se nám nesplní,“ vzpomínala jeho manželka Shaylee Ataryová, izraelská zpěvačka a filmařka.

Ataryová po smrti svého manžela usilovala o to, aby lékaři z jeho těla odebrali sperma a ona tak mohla v budoucnu rozšířit rodinu. Jeho tělo ovšem našli a identifikovali příliš pozdě. Sperma už v té době nebylo použitelné.

Její příběh zvýšil povědomí o tématu, který řeší stále více Izraelců. Teroristé z palestinské organizace Hamás při útocích 7. října zabili stovky mladých mužů. V nemocnicích se pak začaly hromadit žádosti rodin o posmrtný odběr a následné zmrazení spermatu jejich blízkých.

Zdravotnický výbor izraelského Knesetu v polovině listopadu oznámil, že od začátku války se lékařům podařilo sperma odebrat z těl celkem 39 mužů. Ve 32 případech se jednalo o padlé vojáky, ve zbylých sedmi o zabité civilisty, informoval server The Times of Israel.

Odběr spermatu je třeba provést co nejrychleji, ideálně v prvních 24 hodinách od úmrtí, upozorňují lékaři. Procedura je sice možná i v následujících několika dnech, její úspěšnost se ovšem postupně snižuje.

Klíčovým faktorem je také způsob úmrtí. „Záleží na stavu těla, jak bylo uchováváno a jak závažná jsou poranění,“ vysvětlil pro stanici CNN vedoucí laborant spermabanky v telavivské nemocnici Šimi Barda. V případě filmaře Winnera stál podle lékařů za neúspěchem fakt, že jeho mrtvé tělo zůstalo po dlouhou dobu ležet v horku.

V dobách míru může v Izraeli odběr spermatu nařídit manželka zemřelého, rodiče musí požádat soud o vydání příkazu, který jim umožní proceduru provést. Se začátkem války ovšem došlo k výraznému uvolnění pravidel. O odběr spermatu nyní mohou lékaře požádat i rodiče.

Podle Shir Daphna-Tekoahové z izraelské Kaplanovy nemocnice, která s pozůstalými komunikuje, to rodinám pomáhá lépe se vyrovnat se ztrátou svých blízkých.

Zdravotnice vzpomíná na den, kdy do nemocnice přivezli několik mužů ve věku zhruba 24 let, kteří se před smrtí účastnili zmasakrovaného hudebního festivalu nedaleko hranic s Pásmem Gazy. Když prý matce jednoho z nich řekla o možnosti odběru spermatu, dočkala se „nepopsatelné reakce“.

Příběhy propuštěných rukojmí

Týdny neviděli slunce, přežívali na rýži a chlebu a teroristé jim vyhrožovali smrtí. Rodiny osvobozených rukojmích začaly vyprávět příběhy svých blízkých. Propuštění Thajci líčí, že se Židy Hamás v Pásmu Gazy zacházel hůř.

„Předtím se v očích matky zrcadlila pouze agónie a temnota a najednou se tam objevil záblesk světla a naděje,“ popsala Daphna-Tekoahová pro CNN. Dodala, že se jim podařilo nakonec odebrat sperma hned u několika obětí násilností na hudebním festivalu.

Podle izraelské právničky Irit Rosenblumové, která pracuje s rodinami pozůstalých, je „izraelská společnost silně orientovaná na rodinu a kontinuita je pro ni nutností“.

„Truchlící ztratil vůli žít – jediný způsob, jak znovu obnovit smysl jejich životů je skrze kontinuitu s člověkem, kterého ztratili. Nepovolit to, i když k tomu máme potřebné technologie, je nemorální,“ domnívá se.

Mnozí další ovšem upozorňují na řadu morálních dilemat, které se s posmrtným odběrem spermatu pojí. Zmiňují například pojem „plánovaného osiření“, kdy se dítě zrodí z tragédie a stane se živoucí připomínkou zesnulého.

Reklama

Doporučované