Hlavní obsah

Záhada pádu vojenského letounu v Rusku. Kyjev i Moskva žádají odpovědi

Záběry z pádu letounu Il-76.Video: AP

 

Reklama

Moskva svolala mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN, Kyjev volá po mezinárodním vyšetřování. Přesvědčivé důkazy o pádu ruského letadla v Bělgorodské oblasti zatím nepředložila ani jedna strana.

Článek

Od pádu ruského vojenského letoun Il-76 v Bělgorodské oblasti uplynul už víc než den a incident od té doby provází řada spekulací a protichůdných vyjádření.

Letadlo mělo spadnout ve středu dopoledne poblíž města Jablonovo, které leží asi 50 kilometrů od ukrajinských hranic. Záběry ze sociálních sítích zachycují poslední vteřiny před tragédií. Letoun míří k zemi a v jednu chvíli se od něj odtrhne větší kus. Pak letadlo mizí ze záběru a následuje velký výbuch.

Nad dalšími fakty už visí otazníky. Seznam Zprávy připravily přehled dostupných informací o pádu.

Kdo byl na palubě vojenského letadla?

Krátce po incidentu ruské úřady oznámily, že na palubě letadla bylo 65 ukrajinských zajatců, kteří měli být vyměněni právě v Bělgorodské oblasti za ruské zajatce. V letadle bylo podle ruských úřadů také šest členů posádky a tři další osoby. Svá tvrzení ovšem Moskva nijak nedoložila a nebylo možné je nezávisle ověřit.

Kyjev sice nepotvrdil, že by se v havarovaném letadle nacházeli jeho zajatci, současně ani jejich přítomnost nevyvrátil. Během středy se objevila v ukrajinských médiích i verze, podle které letadlo převáželo rakety pro systém S-300, jimiž Rusové ostřelují Charkovskou oblast.

Se stejným tvrzením později přišel nepřímo i ukrajinský generální štáb, který uvedl, že „přijme veškerá opatření na ochranu Ukrajiny a Ukrajinců“, včetně toho, že se zaměří na ruská vojenská letadla používaná k přepravě raket.

Místo pádu letadla:

Jaké jsou nesrovnalosti ohledně přítomnosti zajatců?

Že se měla výměna zajatců ve středu konat, nepopírá podle ruskojazyčné BBC ani Rusko, ani Ukrajina. Z ukrajinské strany to potvrdila vojenská rozvědka (HUR). Z ruské pak ministerstvo obrany. Zásadní otázkou ale zůstává, zda Kyjev věděl o tom, jakým způsobem mělo k transportu vězňů dojít. Podle Ženevských konvencí má Moskva dokonce povinnost toto sdělit.

Ruské ministerstvo trvá na tom, že ukrajinská strana věděla o plánu dopravit zajatce do Bělgorodské oblasti letadlem.

Kyjev naopak tvrdí, že nevěděl nic o trase a způsobu přepravy zajatců. Poznamenal, že „přistání transportního letadla 30 kilometrů od oblasti, kde probíhají boje, nemůže být bezpečné“.

Ukrajinská vojenská rozvědka tak v souvislosti s leteckou katastrofou obviňuje ruskou stranu z naplánované a úmyslné akce s cílem destabilizovat situaci na Ukrajině a oslabit mezinárodní podporu Kyjeva.

Pochybnosti pak vyvolává i tvrzení ruského ministerstva obrany o počtu převážených ukrajinských zajatců v poměru k ruské posádce. Jeden z dříve propuštěných ukrajinských vojáků Maxim Kolesnikov napsal na platformě X, že ho při převozu do Bělgorodu hlídalo 50 zajatců asi 20 ruských dozorců.

Proč letadlo spadlo?

Tvrzení obou stran se i v tomto případě rozchází. Na místě havárie byly nalezeny části trupu letounu se stopami vážného poškození. Podle ruského exilového serveru Meduza tak není pochyb o tom, že letoun byl sestřelen raketou vypálenou z většího systému protivzdušné obrany.

Letadlo pravděpodobně letělo s vypnutým transpondérem. Web Flightradar, který monitoruje letadla pomocí dat z těchto přístrojů, totiž nezaznamenal během středečního rána v Bělgorodské oblasti žádný let.

Není tedy možné zjistit detaily o letu, které by objasnily příčiny havárie, stejně jako nelze potvrdit nebo vyvrátit verzi ruského ministerstva obrany, poznamenala Meduza.

Ruské ministerstvo obrany obvinilo jen pár hodin po incidentu ukrajinskou armádu s tím, že letadlo sestřelila protiletadlová raketa vypálená z Charkovské oblasti. Asi hodinu před havárií letounu byl vyhlášen v Bělgorodské oblasti poplach kvůli raketovému útoku, upozornil server The Moscow Times.

Ukrajinská strana dosud nezveřejnila svou verzi událostí. Po zřícení letadla sice vydal generální štáb již zmíněné prohlášení, v něm ale podrobnosti pádu přímo nezmiňuje.

Jak probíhá vyšetřování?

Moskva, která odsoudila incident jako teroristický čin Kyjeva, svolala v souvislosti s tím na noc ze čtvrtka na pátek mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pak ve středu večer vyzval k mezinárodnímu vyšetřování incidentu. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov na to reagoval s tím, že mezinárodní šetření je potřeba, pokud se bude zabývat „zločinnými akty“ Kyjeva.

Ruské úřady krátce po incidentu oznámily, že začnou s jeho vyšetřováním. Kvůli jejich napojení na režim se ale nedá očekávat, že by probíhalo nezávisle. Ukrajinská tajná služba SBU tak podle serveru RBK-Ukrajina oznámila, že zahájila vlastní vyšetřování pádu ruského stroje.

Rádio Svobodná Evropa ve čtvrtek identifikovalo tři ze šesti členů posádky, jejichž smrt potvrdili i jejich příbuzní.

Největší výměny zajatců v ruské válce na Ukrajině

Foto: twitter.com/DefenceU

Momentka z výměny zajatců z 3. ledna 2024.

KdyPočet osob propuštěných z ruského zajetí
21. září 2022 Propuštěno 215 osob - ukrajinských vojáků včetně velitelů z Azovstalu, občanů Ukrajiny a zahraničních dobrovolníků.
17. října 2022Propuštěno 108 ukrajinských žen. Byly mezi nimi obránkyně z Azovstalu, důstojnice a vojákyně z dalších praporů, ale také civilistky zadržované a vězněné v okupovaných oblastech Ukrajiny - Doněcké a Luhanské.
29. října 2022Propuštěno 50 ukrajinských vojáků a dva civilisté.
3. listopadu 2022Bylo propuštěno 107 vojáků.
24. listopadu 2022Propuštěno 50 vojáků.
1. prosince 2022Propuštěno 50 vojáků.
6. prosince 2022Propuštěno 60 vojáků.
14. prosince 2022Propuštěno 65 vojáků.
31. prosince 2022Propuštěno 140 vojáků + pes Adík.
8. ledna 2023Propuštěno 50 vojáků.
4. února 2023Propuštěno 116 obránců a těla tří zemřelých.
16. února 2023Propuštěno 100 vojáků a jeden civilista.
7. března 2023Propuštěno 130 vojáků.
16. dubna 2023Velká „velikonoční“ výměna zajatců, Rusové propustili v několika etapách 130 Ukrajinců. Šlo o vojáky zajaté u Bachmutu, Soledaru, Záporoží a Chersonu.
25. května 2023Propouštěno 106 vojáků ze směru Bachmut.
11. června 2023Propuštěno 95 vojáků.
3. ledna 2024Propuštěno 224 vojáků a 6 civilistů. Byli mezi nimi obránci Mariupolu, Hadího ostrova nebo jaderné elektrárny Černobyl.
31. ledna 2024Propuštěno 207 členů armády, Národní gardy, Státní pohraniční služby i policie, mezi nimi i bojovníci z Azovstalu.

Pozn. red.: Redakce zaznamenává jen výměny nad padesát osob.

Reklama

Doporučované