Hlavní obsah

Zanzibar zažívá vážnou krizi: Turistům chybí pivo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com/NetVideo

Ostrovy koření v Indickém oceánu jsou oblíbené pro své bílé pláže. Ilustrační fotografie.

Reklama

Oblíbená africká destinace se ocitá ve zdánlivě banální krizi – Zanzibar čelí nedostatku alkoholu. Jeho nedostupnost však může ohrozit celé odvětví cestovního ruchu. Kvůli neřešené situaci rezignoval i ministr pro cestovní ruch.

Článek

Ostrovy koření, známé pod souhrnným označením Zanzibar, se potýkají s nedostatkem alkoholu. Například ceny piva vystřelily téměř o sto procent. Na první pohled možná úsměvná maličkost ale ohrožuje cestovní ruch, na kterém je tanzanské souostroví naprosto závislé. Turismus totiž tvoří až 90 procent všech příjmů. To, že se skutečně jedná o velký problém, dokazuje i nedávná rezignace ministra pro cestovní ruch.

Problémy s nedostatkem alkoholu vypukly na začátku letošního roku, když Zanzibar Liquor Control Board (ZLCB) odložil obnovení povolení pro tři zavedené dovozce – One Stop, Scotch Store a ZMMI. Většina těchto nápojů prodávaných na ostrovech přitom pochází z pevninské Tanzanie. Na Zanzibaru je totiž převážně muslimské obyvatelstvo, proto je zde výroba alkoholu zakázaná.

Není jasné, proč licence těmto třem firmám, které dodávaly alkohol na ostrov více než dvě desetiletí, nebyly obnoveny. Minulý měsíc ZLCB udělil licence třem novým společnostem – Kifaru, Bevko a Zanzi Imports –, ale hoteliéři tvrdí, že stále mají problém uspokojit poptávku. Nové firmy se údajně zmítají ve zdlouhavém procesu prověřování kvůli zprávám, že někteří nezanzibarští občané se podílejí na činnosti společností v rozporu se zákonem.

Několik hotelů podél pláží Matemwe na severu hlavního ostrova Zanzibar podává pouze nealkoholické nápoje a lidé z této oblasti říkají, že pro alkohol musí jezdit do hlavního města Stone Town. „V baru nám dochází pivo a mám jen zásobu nealkoholických nápojů,“ řekl BBC podnikatel Mshenga. „Vláda musí jednat. Teď je hlavní sezona, je velké horko a ti turisté prostě potřebují studené pivo na pláži.“

Všechny hotely se ovšem s tímto problémem nepotýkají. „Na hotelích na Zanzibaru, které máme v nabídce, jsme problémy s nedostatkem alkoholu nezaznamenali. Záleží vždy na konceptu hotelu, jaké konkrétní značky a druhy nápojů poskytuje, ale podle informací od delegátů mají zákazníci během dovolené stále široký výběr,“ uvedla pro Seznam Zprávy mluvčí Čedoku Kateřina Pavlíková.

Podle výroční zprávy o cestovním ruchu zaznamenaly poloautonomní tanzanské ostrovy v loňském roce 16procentní nárůst zahraničních návštěvníků a přivítaly rekordních více než 630 000 turistů. Zpráva uvádí, že k růstu jejich počtu přispělo výrazné zvýšení zájmu z Indie a Ruska.

Reklama

Související témata:

Doporučované