Hlavní obsah
Online

Při střelbě byli zranění dva reportéři Reuters, jejich řidič zahynul

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Při střelbě na vůz s novináři byl zabit řidič a zranění dva reportéři (Ilustrační snímek).

Reklama

aktualizováno •

Rusko útočí na Ukrajinu, situaci sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější informace s datem 3. června:

  • Na cestě do Severodoněcku, kde momentálně probíhají tvrdé boje ukrajinských a ruských jednotek, utrpěli po střelbě zranění dva novináři agentury Reuters. Jejich řidič při incidentu zemřel.
  • Ruskem rozpoutaná válka na Ukrajině trvá už 100 dní. „Náš tým je mnohem větší. Ozbrojené síly Ukrajiny jsou tady. Náš národ, národ naší země je tady. Ukrajinu bráníme už 100 dní. Vítězství je naše. Sláva Ukrajině,“ uvedl při té příležitosti prezident Volodymyr Zelenskyj.
  • Ruská armáda pokračuje v intenzivních bojích na Donbase. Podle čtvrteční zprávy generálního štábu ukrajinské armády se útoky zaměřují na Severodoněck a Kamyševachu v Luhanské oblasti. Podle Kyjeva jsou navíc ruští vojáci demoralizovaní, protože velení stále odkládá jejich rotaci pryč z míst bojů.
  • Západ se musí na Ukrajině připravit na dlouhou, opotřebovávací válku, varoval generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Náznaky, že by Rusko svou agresi v sousední zemi ukončilo, nevidí.
  • Velvyslanci zemí Evropské unie se shodli na podrobnostech šestého balíku sankcí proti Rusku včetně zákazu dovozu většiny ruské ropy. Nové sankce oznámily také Spojené státy. Opatření se dotknou spolupracovníků ruského prezidenta Vladimira Putina, majetku nejbohatších Rusů nebo vládních činitelů.

DĚNÍ NA UKRAJINĚ JSME SLEDOVALI TAKÉ VE ČTVRTEK:

  • Rusové ovládají polovinu Severodoněcku, Ukrajinci získali další území zpět

    Po odvetném útoku ukrajinských vojáků na Severodoněck Rusové ovládají 50 procent města, uvedl podle nejnovějších zpráv gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj.

  • Rusko je připraveno zabezpečit vývoz obilí přes okupované přístavy

    Ruský prezident Vladimir Putin dnes uvedl, že je Rusko připraveno zabezpečit vývoz ukrajinského obilí přes přístavy, nad nimiž získalo během války na Ukrajině kontrolu, například přes Berďansk na pobřeží Azovského moře. Obilí by se podle něj mohlo vyvážet také například přes Bělorusko, ale v takovém případě by bylo zapotřebí zrušit sankce uvalené na Minsk.

    Putin také uvedl, že Rusko může v nadcházející sezoně (od začátku června letošního roku do konce června příštího roku) zvýšit export obilí až na 50 milionů tun. Do konce nynější sezony podle něj Rusko vyveze dohromady 37 milionů tun.

  • Macron: Putin je izolovaný, útok na Ukrajinu byla historická chyba

    Ruský prezident Vladimir Putin se útokem na Ukrajinu dopustil historické a zásadní chyby a dnes je v izolaci. Řekl to podle agentury AFP francouzský prezident Emmanuel Macron v rozhovoru s francouzským regionálním tiskem. Zopakoval také, že Rusko nemá být poníženo.

    „Myslím, a řekl jsem mu to, že udělal historickou a podstatnou chybu pro svůj lid, pro sebe a pro dějiny,“ řekl šéf Elysejského paláce 100. den od ruského vpádu na Ukrajinu.

    „Myslím, že je izolovaný,“ poznamenal Macron a dodal, že je obtížné se z takové izolace vymanit. Francouzský prezident však zopakoval, že není třeba Rusko ponížit, což je názor, který už dříve nebyl kladně přijímán na východě Evropy. V den, kdy boje ustanou, totiž podle Macrona bude třeba „vybudovat cestu ven diplomatickými kanály“.

    Na otázku, zda se vydá do Kyjeva, jak to učinila řada jeho evropských kolegů, Macron odpověděl: „Dnes nic nevylučuji.“

  • Ukrajincům se podařilo získat zpět část Severodoněcku, tvrdí gubernátor

    Ukrajinské jednotky získaly zpět kolem 20 procent území ztraceného Severodoněcku, uvedl gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj.

  • Ukrajina je připravena vytvořit podmínky pro obnovení exportu z Oděsy

    „Ukrajina je připravena vytvořit potřebné podmínky pro obnovení exportu z přístavu v Oděse. Otázkou je, jak zajistit, že Rusko obchodní cesty nezneužije k jejímu napadení. Zatím z Ruska nemáme žádné záruky. Snažíme se najít řešení společně s OSN a partnery,“ uvedl na Twitteru ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

  • Po střelbě utrpěli zranění dva novináři Reuters, jejich řidič zemřel

    Na cestě do Severodoněcku, kde momentálně probíhají tvrdé boje ukrajinských a ruských jednotek, byli po střelbě zraněni dva novináři agentury Reuters. Jejich řidič při incidentu zemřel.

    „(Novináři) cestovali ve vozidle, které jim zprostředkovali ruští separatisté a vezl je člověk jimi vybraný. Řidič auta byl zabit,“ cituje prohlášení Reuters britský server The Guardian.

  • Ruské jednotky opět ostřelují Charkovskou oblasti, tvrdí gubernátor

    Ruské jednotky opět ostřelují Charkovskou oblast na severovýchodě Ukrajiny. Podle tamního gubernátora Oleha Syněhubova byli při ostřelování zraněni dva lidé.

  • Další sankce EU postihnou manželku Peskova i šéfa Roskomnadzoru

    Na černé listině se v rámci šestého balíku sankcí EU nově ocitly také děti a manželka ruského prezidentského mluvčího Dmitrije Peskova nebo šéf ruského cenzurního úřadu Roskomnadzor, který proslul tažením proti nezávislým médiím a západním sociálním sítím. Postihy se rovněž nově vztahují například také na majitele společnosti NNK, která se zabývá těžbou zemního plynu a ropy a její rafinací.

  • Na východě Ukrajiny padl francouzský voják-dobrovolník

    Na Ukrajině padl francouzský voják-dobrovolník, který bojoval na východě země, uvedlo francouzské ministerstvo zahraničí.

  • Video: Ukradená ocel z Mariupolu dorazila do ruského přístavu

    Z Ruskem okupovaného přístavního města Mariupol vyplula loď s odcizenou ocelí z komplexu Azovstal v úterý. Dnes doplula do ruského přístavu Rostov na Donu. Ukrajina označuje vývoz oceli z Mariupolu do Ruska za drancování.

  • Němci schválili vznik fondu, přes který půjde 100 miliard eur na armádu

    Německý Spolkový sněm schválil potřebnou většinou změnu ústavy, která umožní vynaložit v následujících letech 100 miliard eur na obnovu ozbrojených sil. Peníze na novou výzbroj a vybavení Bundeswehru se budou vyplácet přes speciální fond. Už nyní vláda kancléře Olafa Scholze počítá s pořízením stíhacích letounů F-35 nebo dopravních vrtulníků Chinook.

    Návrh, který umožní vznik zvláštního fondu, původně narážel na kritiku opozičních poslanců, jejichž hlasy byly pro schválení ústavní změny dvoutřetinovou většinou. Nakonec se podařilo vládě s opozicí dohodnout. Horní komora německého parlamentu, Spolková rada, by měla o změně ústavního zákona hlasovat příští pátek.

  • Z ruského trhu odchází hotelový gigant

    Hotelový gigant Marriott International Inc se stahuje z ruského trhu po více než 25 letech, informuje server Al-Džazíra.

  • Kvůli válce na Ukrajině jsme ekonomickými oběťmi, řekl šéf Africké unie Putinovi

    V ruském Soči jednali na téma zablokovaných ukrajinských přístavů s obilninami a hnojivy ruský prezident Vladimir Putin a předseda Africké unie a prezident Senegalu Macky Sall společně s předsedou komise AU Moussou Fakim Mahamatem.

    Putin „by si měl uvědomit, že naše země, i když jsou daleko od místa dění, se staly ekonomickými oběťmi“, vyjádřil se Sall na jednání směrem k Putinovi, informuje britská BBC.

    Šéf Kremlu po setkání uvedl, že Rusko „vždy bylo na straně Afriky“.

  • Další sankce EU postihnou vojenské velitele i údajnou přítelkyni Putina

    Na více než tisícihlavý seznam potrestaných ruských činitelů v rámci šestého balíčku sankcí dnes přibylo 65 lidí, zejména vojenských velitelů spojených s masakry civilistů v Buči a násilnostmi v Mariupolu. Je mezi nimi rovněž někdejší ruská gymnastka Alina Kabajevová, která je podle médií přítelkyní prezidenta Vladimira Putina a stojí v čele velké mediální skupiny NMG. Naproti tomu po tlaku Maďarska se na listině neobjeví původně plánované jméno ruského patriarchy Kirilla.

    O 18 položek se rozšíří seznam sankcionovaných firem či institucí. Většinu tvoří zbrojovky, Unie však zmrazila styky i s Národním zúčtovacím depozitářem. Největší depozitář cenných papírů v zemi plánovala Moskva využívat k obsluze evropských dluhopisů.

  • EU povolila Česku nakupovat produkty z dovezené ruské ropy do konce roku 2023

    Česko bude moci do 5. prosince příštího roku nakupovat produkty z ruské ropy dovezené do Evropské unie ropovodem Družba. Vyplývá to z výjimky, kterou si Praha vyjednala v rámci šestého balíku protiruských sankcí, jenž začal platit dnes odpoledne. Česko si bude moci zajistit dostatek nafty či benzínu z rafinerií na Slovensku či v Německu. Objem takto dovezených paliv by podle textu výjimky neměl překročit hodnoty z posledních pěti let.

  • Díky pomoci z Česka Ukrajina obstála, řekla místopředsedkyně tamního parlamentu

    I díky české vojenské pomoci na začátku války se Ukrajině podařilo při ruské invazi obstát a uhájit území, které má dnes. Po dnešní návštěvě Poslanecké sněmovny to řekla místopředsedkyně ukrajinského parlamentu Olena Kondratjuková. S předsedkyní Sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09) jednaly o další české pomoci i o tom, jak lze Ukrajinu podpořit při českém předsednictví v EU.

    Kondratjuková dnes v Praze jednala také s místopředsedou Senátu Jiřím Růžičkou (TOP 09). Česko bude podle něj jako předsednická země podporovat přijetí Ukrajiny za kandidátskou zemi na vstup do EU.

  • „Vítězství je naše,“ řekl Zelenskyj ve výročním proslovu

    Jsme stále tady, ujišťuje Ukrajince v novém videu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj při příležitosti 100 dní od začátku ruské invaze. Napodobil tak video, které zveřejnil den po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu a kterým reagoval na zprávy z Moskvy, že před ruskými jednotkami prchl ze země, napsal ruskojazyčný server BBC.

    „Náš tým je mnohem větší. Ozbrojené síly Ukrajiny jsou tady. Náš národ, národ naší země je tady. Ukrajinu bráníme už 100 dní. Vítězství je naše. Sláva Ukrajině,“ řekl v novém videu ukrajinský prezident a zdůraznil, že všichni včetně něj nadále pracují z Kyjeva.

  • Kyjev dále počítá mrtvé i napáchané škody

    Jen v Kyjevě bylo od začátku války zabito 95 civilistů, včetně 4 dětí. Poškozených obytných domů je do dnešního dne nahlášených 233. Podobně i 46 škol a 29 školek, informují tamní úřady.

Reklama

Hlavní zprávy