Hlavní obsah

Zával v súdánském dole si vyžádal životy 38 lidí

Foto: Profimedia.cz

Zachránit se po závalu podařilo jen jednoho člověka, osm osob se stále pohřešuje.

Reklama

aktualizováno •

Státní těžební společnost v prohlášení uvedla, že zával se stal v uzavřeném dole ve vesnici Fudža, zhruba 700 kilometrů jižně od Chartúmu. Neštěstí si vyžádalo i zraněné, přesnou bilanci však společnost nesdělila.

Článek

Při závalu ve zlatém dole v súdánském státě Západní Kurdufán přišlo v úterý o život 38 lidí, píše agentura AP s odkazem na místní úřady.

Agentura AFP předtím informovala s odkazem na Chálida Dahviju, který stojí v čele státní těžební společnosti Mineral Resources Company, o 31 mrtvých. „Třicet jedna horníků kvůli zřícení dolu zemřelo,“ sdělil agentuře s tím, že osm osob se dál pohřešuje.

Státní těžební společnost v prohlášení uvedla, že zával se stal v uzavřeném dole Darsaja ve vesnici Fudža, zhruba 700 kilometrů jižně od Chartúmu. Místní média uvádějí, že se v dole zřítilo několik šachet a že kromě mrtvých bylo do místní nemocnice převezeno nejméně osm zraněných.

Podle snímků zveřejněných těžební společností pátrání po dalších zavalených pokračuje. Společnost uvedla, že důl byl zavřený, ale místní těžaři se tam vrátili, když jej přestaly střežit bezpečnostní složky.

Agentura AP píše, že k důlním závalům v Súdánu, který je významným producentem zlata, dochází často, neboť se mnohdy nedodržují bezpečnostní standardy.

Reklama

Související témata:

Doporučované