Hlavní obsah

Ze západu Kanady prchají desetitisíce lidí před stovkou požárů

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Kanadská provincie Alberta se potýká se stovkou přírodních požárů. Premiérka Danielle Smithová označila situaci za „bezprecedentní“.

Článek

Kanadská Alberta vyhlásila stav nouze kvůli stovce požárů, která provincii sužuje. Opustit své domovy tak muselo dočasně téměř 25 tisíc lidí. Premiérka Danielle Smithová označila situaci za „bezprecedentní“.

K nejhůře postiženým oblastem patří Drayton Valley, asi 140 km západně od hlavního města Edmonton, a Fox Lake, asi 550 km severně od města, kde požár zachvátil 20 domů. Opustit své domovy muselo také s okamžitou platností přes osm tisíc lidí z města Edson.

Mohlo by vás zajímat

Ostrov z odpadků. Tak se často za protestů vědců přezdívá velké odpadkové skvrně v Pacifiku. Odborníci, kteří v jejím centru provádí výzkumy, opakovaně upozorňují, že ve skutečnosti je skvrna „jen“ rozlehlou oblastí s hustým výskytem odpadků, kde nic, co by připomínalo plovoucí odpadkovou pevninu, nevzniká.

Mnoho požárů se navíc vymklo kontrole a jsou rozdmýchávány silným větrem. Podle premiérky Smithové shořelo dosud přibližně 122 tisíc hektarů půdy.

Alberta je významným producentem ropy, ale zatím se nezdá, že by ropná zařízení byla bezprostředně ohrožena, uvádí britská BBC.

Reklama

Doporučované