Hlavní obsah

Zelenskyj blokády hranice polskými rolníky označil za porušení zásady solidarity

Foto: President.gov.ua/ CC BY-NC-ND 4.0

Ukrajinské obilí na asfaltu je podle Zelenského důkaz, jak se emoce mohou stát nebezpečnými.

Reklama

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj podle portálu Ukrajinska pravda řekl, že nařídil premiérovi Denysi Šmyhalovi, aby o situaci naléhavě jednal se svým polským protějškem Donaldem Tuskem.

Článek

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pravidelném proslovu ve čtvrtek večer situaci na polsko-ukrajinské hranici, kde klíčové hraniční přechody blokují protestující polští zemědělci, označil za porušení principů solidarity.

„My na Ukrajině se na to, co se dělo a děje ukrajinským občanům a s ukrajinským nákladem, díváme jako na jasné porušení principů solidarity,“ řekl Zelenskyj, jehož země se už skoro dva roky brání ruské agresi. Vrátil se k nedělním incidentu, kdy polští farmáři protestující proti dovozu levnějších zemědělských produktů z Ukrajiny u hranice zastavili tři nákladní auta a na vozovku z nich vysypali část obilí.

„Ukrajinské obilí na asfaltu není jen několik dramatických snímků. Je to důkaz, jak se emoce mohou stát nebezpečnými,“ dodal ukrajinský prezident.

Premiér Šmyhal informoval, že s Tuskem mluvil hlavně o situaci na hranici a že spolu probírali i nárůst objemu dovozu zejména obilí z Ruska a dalších třetích zemí do EU. Shodli se na tom, že je potřeba zabránit tomu, aby se ruské zboží dostávalo na unijní trh.

Polští zemědělci blokády hraničních přechodů s Ukrajinou zahájili minulý pátek, kdy začal celopolský protest rolníků proti klimatické politice Evropské unie a dovozu levnějšího zboží, zejména z Ukrajiny. Poukazují na to, že kvůli tomu se jim jejich vlastní produkce nevyplácí. V protestních akcích mají v plánu pokračovat do 10. března. Už dříve hraniční přechody s Ukrajinou blokovali polští autodopravci, kteří tak dávali najevo nespokojenost s konkurencí ze sousední země.

Reklama

Doporučované