Hlavní obsah

Zelenskyj na poslední chvíli zrušil svůj projev v americkém Senátu

Foto: Shutterstock.com

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Reklama

aktualizováno •

Na utajovaném brífinku amerických senátorů ke schválení dalšího balíčku pomoci Ukrajině měl Zelenskyj skrze videohovor promluvit. Nicméně svou účast ze zatím neznámých důvodů musel zrušit.

Článek

Volodymyr Zelenskyj měl v úterý oslovit americké senátory prostřednictvím videohovoru během utajovaného brífinku, kdy Bidenova administrativa naléhá na Kongres, aby schválil miliardovou podporu pro Ukrajinu.

Nicméně předseda demokratů v Senátu Chuck Schumer později oznámil, že Zelenskyj se plánovaného brífinku nebude moci zúčastnit. „Zelenskyj se nemohl dostavit… něco se stalo na poslední chvíli,“ řekl Schumer. Dodal také, že před senátory vystoupí demokratický senátor Mark Warner, který podle něj hluboce rozumí tomu, jak důležitá je pomoc Ukrajině.

Bílý dům říká, že úsilí Kyjeva se může zastavit bez další vojenské a ekonomické pomoci. Nový balíček navrhuje dodatečných 61 miliard dolarů (přibližně 1,38 bilionu korun) pro Ukrajinu.

Avšak proti zákonu, jenž by schválil další balíček, pomoci se staví republikáni, kteří požadují přísnější imigrační politiku. Schumer řekl, že jejich administrativa pozvala Zelenského, aby „mohli senátoři přímo od něj slyšet, co je v sázce“, píše deník The Guardian.

Reklama

Doporučované