Hlavní obsah

Ukrajinci testují švédské Gripeny. Zelenskyj jedná o jejich dodávce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Švédské Gripeny nad Baltským mořem.

Reklama

aktualizováno •

Prezident Zelenskyj přijel na neohlášenou návštěvu do Švédska. S tamním premiérem jednal o budoucnosti možných dodávek švédských Gripenů. Státníci také podepsali dohodu o společné výrobě obrněných vozidel CV90.

Článek

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že Kyjev se Stockholmem zahájil jednání o možných dodávkách stíhaček Gripen pro Ukrajinu.

„Dnes jsme podrobně diskutovali o budoucích krocích týkajících se možnosti otevřít téma dodávky švédských gripenů,“ uvedl Zelenskyj po schůzce se švédským premiérem Ulfem Kristerssonem.

Rozhovory o možných dodávkách gripenů, které jsou podle Zelenského jedním z ústředních témat jeho návštěvy Švédska, následují krátce po tom, co Spojené státy schválily předání dánských a nizozemských stíhaček F-16 Ukrajině, připomíná agentura Reuters.

Ukrajinský prezident v sobotu dopoledne na sociální síti X oznámil, že se svou manželkou Olenou přijel do Švédska. Prozradil, že kromě jednání s Kristerssonem má v plánu setkat se s královskou rodinou, předsedou švédského parlamentu Andreasem Norlénem i se švédskými parlamentními stranami.

Po schůzce se švédským premiérem Zelenskyj sdělil, že ukrajinští piloti zahájili úvodní výcvik na letounech JAS 39 Gripen švédské výroby, které používá i české letectvo. Švédská vláda v červnu slíbila, že Ukrajincům umožní si tyto stroje vyzkoušet, zároveň ale upozornila, že je všechny potřebuje k obraně svého území.

„Letouny Gripen jsou pýchou Švédska. Pevně věřím, že gripeny mohou naši svobodu učinit mnohem bezpečnější. Zkušební lety gripenů za účasti Ukrajinců, našich pilotů, začaly,“ uvedl Zelenskyj po jednání s Kristerssonem. Citoval ho server Ukrajinska Pravda.

Dalším důležitým bodem jednání byla švédská obrněná vozidla CV90. Obě země podepsaly dohodu o společné výrobě těchto vozidel, která začnou nově vznikat přímo na Ukrajině.

„Vozidla CV90 budeme vyrábět společně. Uděláme vše pro to, aby první kus vyrobený na Ukrajině byl hotov co nejdříve,“ citovala Zelenského stanice SVT.

Ukrajinský prezident dříve na platformě Telegram přiblížil, že prvořadým cílem jeho návštěvy je „posílení ukrajinských bojovníků na zemi i na nebi, rozvoj oboustranné spolupráce, zejména v oblasti obranného průmyslu, evropské integrace Ukrajiny a společné bezpečnosti v euroatlantickém prostoru“.

Zelenskyj dále sdělil, že Švédsko má plnou podporu Ukrajiny na jeho cestě do NATO, a vzdal díky všem Švédům, kteří jeho zemi podporují ve válce s Ruskem. Právě Švédsko je totiž jedním z důležitých partnerů Ukrajiny a napadené zemi už tamní vláda poskytla velký obnos finanční pomoci.

Například začátkem týdne švédský ministr obrany oznámil už třináctý balíček vojenské pomoci, který země plánuje Ukrajině poskytnout, a to balíček v hodnotě 3,4 miliardy švédských korun (přes 6,8 miliardy Kč). Ve druhé polovině července pak Švédsko schválilo Strategii obnovy Ukrajiny na období 2023–2027 v celkové výši 522 milionů eur (více než 12,5 miliardy korun).

Reklama

Doporučované