Hlavní obsah

Zelenskyj připravuje mírový plán

Foto: Seznam Zprávy

Prezident Zelenskyj podle zdrojů listu WSJ momentálně zdokonaluje desetibodový plán.

Reklama

Mírový plán pode listu The Wall Street Journal chce prezident Volodymyr Zelenskyj představit v únoru. Kreml o něm údajně nic neví, řekl v pátek mluvčí Dmitrij Peskov.

Článek

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj spolu se svým týmem pracuje na mírovém plánu, který chce představit v nadcházejícím únoru, rok od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. S odvoláním na evropské a ukrajinské zdroje to napsal list The Wall Street Journal (WSJ), který zároveň poznamenal, že pro Kyjev a Moskvu je v současnosti prioritou v bojích pokračovat.

Zelenskyj podle zdrojů listu momentálně zdokonaluje desetibodový plán. Podrobnosti o zmíněných deseti bodech WSJ nezmiňuje. Představitelé Spojených států, Ukrajiny a NATO uvedli, že vyjednávací pozice Kyjeva při případných hovorech - kde bude nejspíš Ukrajina od Moskvy požadovat zásadní ústupky - bude záviset na jeho pozici na bojišti.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek po dotazech novinářů řekl, že Moskva o údajném desetibodovém plánu nic neví.

Evropští diplomaté odhadují, že ruský prezident Vladimir Putin chce na Ukrajině mezi únorem a dubnem nadcházejícího roku spustit novou ofenzivu. O mírové rozhovory proto nebude mít zájem, dokud se nepokusí o další vlnu útoků a neuvidí její výsledky, píše WSJ.

Mohlo by vás zajímat

Artilerie během deseti měsíců od ruské invaze na Ukrajinu potvrdila roli hlavního „paliva“ války. (Ne)řešení problému s nedostatkem munice do ní může brzy zásadně ovlivnit poměr sil na bojišti. Mají ho přitom zřejmě obě strany.

Putin nicméně ruské válečné úsilí ve čtvrtek odmítl. „Naším cílem je naopak válku ukončit,“ řekl novinářům. O den dříve ale ruským vojákům slíbil, že jejich vyzbrojování a zásobování nebude mít do budoucna žádné finanční omezení.

Rusko na Ukrajinu zaútočilo z jihu, východu a severu letos 24. února. Ruské jednotky se od té doby musely stáhnout nejprve ze severu, ze směru na Kyjev a následně po zahájení ukrajinské protiofenzivy letos v létě i z Charkovské oblasti nebo jihoukrajinského Chersonu. Největší pozemní boje se nyní odehrávají okolo Bachmutu na severu Doněcké oblasti.

Mírová jednání mezi oběma zeměmi uvázla na mrtvém bodě letos na jaře. Kyjev v minulosti opakovaně trval na tom, že rozhovory podmíní obnovením své územní celistvosti. Moskva naopak před zimou zahájila vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu a v listopadu uvedla, že utrpení Ukrajinců skončí, pokud Zelenskyj přistoupí na její požadavky.

Reklama

Doporučované