Hlavní obsah

Zemana čekaly v Srbsku lichotky. Na místě popsal Babišovy chyby

Foto: Jiří Ovčáček, Twitter

Prezident Miloš Zeman po příletu na bělehradské letiště.

Reklama

aktualizováno •

Celých čtyřicet dní před koncem svého mandátu navštívil prezident Miloš Zeman Srbsko. Se svým srbským protějškem se účastní otevření Českého domu v Bělehradě.

Článek

Prezident Miloš Zeman v neděli dorazil na dvoudenní návštěvu Srbska. Už na letišti v Bělehradě ho přivítal jeho srbský protějšek Aleksandar Vučić. Dva státníci se zdravili s otevřenou náručí.

Vučič pak na svém twitteru Zemana ocenil jako „velkého státníka“. „Je mi zvláštní ctí přivítat v Bělehradě Miloše Zemana, jednoho z posledních velkých státníků dneška a upřímného přítele Srbska,“ napsal.

Miloš Zeman se v Bělehradě vyjádřil i k české politice.

Českým novinářům řekl, že si myslel, že volby budou referendem o vládě, staly se ale referendem o Andreji Babišovi (ANO). Připomněl také své dřívější vyjádření, že se Babiš měl více než svému mírotvorectví věnovat ekonomické a energetické krizi. Dodal, že s Babišem po jeho volební porážce zatím nemluvil.

„Myslel jsem, že volby budou, jak to bývá v konfliktu mez vládou a opozicí, referendem o vládě. Podařilo se, že to bylo referendum o Andreji Babišovi,“ řekl. „Dvakrát jsem vyhrál prezidentské volby. Mimo jiné proto, že jsem nikdy z těchto voleb nedělal referendum o Miloši Zemanovi,“ poznamenal na dotaz, kde vidí chyby, které Babiš v kampani udělal.

Připomněl také své vyjádření pro deník Mladá fronta Dnes, že daleko nosnější téma než mírotvorectví je ekonomická a energetická krize. Pokládá proto za chybu, že Babiš správně začal tématem krize, ale následně se „pasoval do role mírotvorce, což je role velice nevděčná“.

Reklama

Doporučované