Hlavní obsah

Zemřel bývalý kanadský premiér. Kabinet opustil s důvěrou 11 procent lidí

Foto: Getty Images

Brian Mulroney stál v čele kanadské vlády od roku 1983 do roku 1993.

Reklama

Brian Mulroney stál v čele kanadské vlády od roku 1983 do roku 1993. Do funkce nastoupil s historicky nejsilnějším mandátem, odcházel ale s poměrně nízkou podporou v průzkumech.

Článek

Ve věku 84 let zemřel bývalý kanadský premiér Brian Mulroney. S odvoláním na oznámení jeho dcery o tom informuje agentura AP. Osmnáctý premiér Kanady zemřel v klidu a obklopen rodinou, uvedla jeho dcera Caroline Mulroneyová v příspěvku na síti X.

Politikova rodina loni v létě informovala, že se Mulroney zotavuje po operaci srdce, jež následovala po léčbě rakoviny prostaty, kterou podstoupil začátkem téhož roku, píše agentura AP.

„Brian Mulroney Kanadu miloval. Jeho odchod je pro mne zdrcující. Nikdy nepřestal pracovat pro Kanaďany a vždy usiloval o to, aby se tato země stala ještě lepším místem pro život,“ uvedl na síti X kanadský premiér Justin Trudeau. „Nikdy nezapomenu na postřehy, o které se se mnou v průběhu let podělil – byl velkorysý, neúnavný a neuvěřitelně zapálený,“ dodal a vyjádřil soustrast rodině.

Mulroney se narodil do katolické rodiny irských přistěhovalců. Během studií vstoupil do Pokrokové konzervativní strany (PCP), v letech 1983 až 1993 byl jejím předsedou. Právě v této době byl Mulroney rovněž předsedou vlády na dvě funkční období. K jeho nejdůležitějším počinům patřilo uzavření dohody s USA o zóně volného obchodu z roku 1988.

Agentura AP píše, že Mulroney do funkce premiéra nastupoval s nejsilnějším mandátem v historii, ale odcházel s nejnižší podporou v průzkumech. V posledním roce jeho vlády dosáhl schodek státního rozpočtu rekordních 47 miliard amerických dolarů a v roce 1992 mu v průzkumu veřejného mínění vyjádřilo důvěru pouhých 11 procent dotazovaných.

Reklama

Doporučované