Hlavní obsah

Zemřel Karadáví, jeden z nejvlivnějších muslimských kleriků

Foto: Profimedia.cz

Jusúf Karadáví byl jednou z nejvlivnějších tváří světového islámu.

Reklama

Na katarské televizi Al-Džazíra sledovaly Karadávího pořad desítky milionů diváků. Vlivný klerik nebyl ale vítaný na Západě – Francie a Británie mu kvůli jeho antisemitským výrokům odmítly dát vstupní víza.

Článek

Ve věku 96 let zemřel slavný muslimský klerik a myslitel Júsuf Karadáví, oznámil Mezinárodní svaz muslimských učenců. Egypťana Karadávího proslavil televizní pořad Šaría a život, který na televizi Al-Džazíra sledovaly desítky milionů věřících po celém světě.

Klerik, který za život napsal přes 120 knih, také v roku 1997 spoluzaložil web IslamOnline. Poslední roky života trávil v katarském Dauhá.

Karadáví byl považovaný za umírněného islamistu a dlouhá léta patřil k předním osobnostem Muslimského bratrstva. Jeho tolerování palestinských sebevražedných útoků se ale nesetkalo s pochopením na Západě – Velká Británie mu v roce 2008 odmítla udělit vstupní vízum a do země ho o čtyři roky později nepustily ani francouzské úřady.

Karadáví považoval holocaust za trest židů za jejich „korupci“, homosexualitu pak považoval za „úchylku“, která by se měla trestat jako ostatní úchylky, tedy bičováním. Bití žen podle něj není povinné ani žádoucí, považoval ho ale za poslední prostředek, který je za určitých podmínek přijatelný. Nikáb ani hidžáb však podle něj ženy nosit nemusejí.

Odsuzoval ale ženskou obřízku, která je podle něj neislámská. Trest smrti kamenováním podle něj také není spojen s islámem, ale vyskytoval se i v Tóře. Pro ty, kteří spáchají vraždu ze cti, požadoval trest smrti.

Karadáví podporoval protesty v rámci arabských revolucí v roce 2011, zejména ty proti syrské a libyjské diktatuře. V případě Bahrajnu byl opatrnější, protože tam se podle něj jednalo o sektářské spory mezi sunnity a šíity.

Karadáví se narodil v roce 1926 a vyrostl v Egyptě stále pod britskou koloniální nadvládou. V mládí spojil náboženské vzdělání s antikoloniálním aktivismem, což je kombinace, která vedla k jeho opakovanému zatčení egyptskými úřady.

Když se 18. února 2011 na káhirském náměstí Tahrir shromáždily statisíce lidí k pátečním modlitbám, vyšel duchovní na pódium, aby promluvil k věřícím. „Nedovolte, aby vám někdo ukradl tuto revoluci – ti pokrytci, kteří nasadí novou tvář, která jim vyhovuje,“ citoval Karadávího server Middle East Eye.

Reklama

Související témata:

Doporučované