Hlavní obsah

Zemřel vládce Kuvajtu

Foto: Profimedia.cz

Kuvajtský emír Navaf Ahmad Džábir Sabáh.

Reklama

V 86 letech zemřel kuvajtský emír šajch Navaf Ahmad Džábir Sabáh, oznámila podle agentur státní televize. Hlavou státu Kuvajtu byl od roku 2020.

Článek

Příčinu smrti faktického vládce Kuvajtu Navafa Ahmada Džábira Sabáha úřady neuvedly, emír byl však v nemocnici kvůli neupřesněné nemoci už od listopadu.

„S velkým smutkem a zármutkem truchlíme my - kuvajtský lid, arabské a islámské národy a spřátelené národy světa - nad zesnulým Jeho Výsostí emírem, šejkem Navaf Ahmad Džábir Sabáhem, který dnes odešel ke svému Pánu,“ přečetl krátké prohlášení ministr jeho emírského dvora podle agentury AP.

Navaf Ahmad byl v roce 2020 po úmrtí svého nevlastního bratra relativně nekontroverzní volbou jako nový emír, píše AP. Dříve pracoval jako ministr vnitra a obrany a ve vládě se nad rámec svých funkcí příliš neangažoval.

Koncem listopadu byl šejk Navaf převezen do nemocnice kvůli blíže nespecifikované nemoci. Od té doby malá země bohatá na ropu čekala na zprávy o jeho zdravotním stavu. Státní zpravodajství již dříve informovalo, že v březnu 2021 odcestoval do Spojených států na blíže nespecifikované lékařské kontroly.

Zdravotní stav kuvajtských představitelů je v této blízkovýchodní zemi sousedící s Irákem a Saúdskou Arábií, která za dveřmi paláce zažívá vnitřní boje o moc, citlivou záležitostí, píše agentura AP.

Vládu nad Kuvajtem by teď měl převzít jeho nevlastní bratr, šejk Mišal Ahmad Džábir Sabáh. Tomu je nyní 83 let a je považován za nejstaršího korunního prince na světě.

Kuvajt je se 4,2 miliony obyvatel rozlohou srovnatelný například se Slovinskem, má ale šesté největší zásoby ropy na světě. Na Blízkém východě je Kuvajt významným partnerem Spojených států od doby, kdy aliance vedená USA v rámci operace Pouštní bouře v roce 1991 vytlačila ze země irácké okupační síly.

Reklama

Související témata:

Doporučované