Hlavní obsah

Zemřel „velikán amerických dějin“. Harry Reid vedl demokraty 12 let

Foto: Profimedia.cz

Harry Reid po boku tehdejšího prezidenta Baracka Obamy.

Reklama

Ve věku 82 let v úterý zemřel bývalý boxer a nejdéle sloužící senátor v historii Nevady, který mezi lety 2005 a 2017 v americkém Senátu vedl členy Demokratické strany. Harry Reid bojoval s rakovinou.

Článek

„Jsem si jistý, že existuje více lidí schopnějších než já, lépe vypadajících než já, vzdělanějších než já, chytřejších než já. Ale mám tu práci. A snažím se ji dělat, jak nejlíp umím,“ prohlásil Harry Reid v jednom z rozhovorů v prosinci 2016, týdny před odchodem ze Senátu.

„Bůh žehnej Harrymu Reidovi, drahému příteli a velikánovi naší historie,“ uvedl prezident Joe Biden v prohlášení. Vyzdvihl mimo jiné zásluhy svého někdejšího senátního kolegy na prosazení opatření reagujících na finanční krizi či jeho boj proti snahám privatizovat sociální pojištění. „Když Harry řekl, že něco udělá, udělal to. Když vám dal své slovo, mohli jste na něj vsadit. Takhle dokázal po desetiletí dosahovat výsledků pro dobro země,“ uvedl prezident USA.

Coby lídr demokratů se Reid mimo jiné dostal do pozice hlavního senátního spojence někdejšího amerického prezidenta Baracka Obamy, připomíná agentura Reuters. Sehrál tak významnou roli při prosazení reformy zdravotního pojištění známé jako Obamacare, která prošla Kongresem navzdory tvrdému odporu republikánů.

Syn horníka

Celkem strávil Reid v Senátu 30 let, kterým předcházely čtyři roky ve Sněmovně reprezentantů. Syn horníka, jenž vyrůstal v chudých poměrech v malé obci Searchlight jižně od Las Vegas, byl nejdéle sloužícím členem Kongresu z Nevady, píše agentura AP. Jeho kariéra ve vrcholné politice začala v 60. a 70. letech v nevadském parlamentu a ve státní administrativě a skončila po volbách roku 2016, v nichž už nekandidoval v návaznosti na vážný úraz.

Podle AP byl Reid považován za jednoho z nejtvrdších vyjednavačů v Kongresu. Bývalý amatérský boxer kdysi prohlásil, že by radši tančil, než bojoval, ale že umí bojovat. Reuters píše, že se nevyhýbal střetům s republikány a v názorech na ekologické otázky, regulaci držení zbraní či potraty se rozcházel i s některými stranickými kolegy.

Současný lídr demokratů v Senátu Chuck Schumer Reida označil za jednoho z nejskvělejších lidí, které v životě potkal. „Byl to můj lídr, můj mentor, jeden z mých nejmilejších přátel,“ uvedl. Na Twitteru pak oznámil, že vlajky v sídle Kongresu se na počest zesnulého senátora spouští na půl žerdi. Reida ocenil i šéf republikánských senátorů Mitch McConnell, který v prohlášení popisoval jeho životní cestu z „domu bez tekoucí vody“ až do jedné z nejvlivnějších pozic v Kongresu.

Reklama

Související témata:

Doporučované