Hlavní obsah

Zkušený speleolog uvázl v turecké jeskyni: vytažení bude trvat několik dní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Video z jeskynního systému Morca v Turecku.Video: AP

 

Reklama

I zdravému speleologovi by za ideálních podmínek trvalo dostat se ven z jeskynního systému Morca dlouhých 15 hodin. Američan Mark Dickey je ale vážně zraněný a některá místa chodeb bude potřeba rozšířit, aby jimi prošla nosítka.

Článek

Zkušenému čtyřicetiletému jeskyňáři Marku Dickeymu se během výpravy v jeskyni Morca v pohoří Taurus na jihu Turecka udělalo nevolno. Později zjistil, že má silná vnitřní krvácení v žaludku. Zůstal tak uvězněn 1000 metrů pod vstupem do jeskyně, píše agentura AP.

K Dickeymu se sice záchranáři už dostali a ošetřili ho, jeho vyprošťování ale může trvat několik dní, možná i týdnů. Některé prostory jeskyně jsou totiž příliš úzké, aby jimi prošla nosítka.

Ve čtvrtek se na veřejnost dostalo video, které speleologa zachycuje. Na záznamu stojí a pohybuje se. Dalo by se říct, že působí až čile. Sám ale říká, že navzdory tomuto dojmu není „zdravý uvnitř“ a bude potřebovat pomoc, aby se z jeskyně dostal. Lékaři časem rozhodnou, zda bude muset jeskyni opustit na nosítkách, nebo zda to půjde vlastní silou. Dickey ale uvedl, že se mu „daří dobře“.

Yusuf Ogrenecek z Turecké speleologické federace uvedl, že jedním z nejobtížnějších úkolů jeskynních záchranných operací je rozšiřování úzkých jeskynních chodeb, aby se jimi mohla protáhnout právě nosítka. Ta jsou i samotná dost náročná na manipulaci a vyžadují zkušené jeskyní záchranáře, kteří dokážou pracovat dlouhé hodiny.

Úzké průchody, padající kameny

Jeskyně Morca se vyznačuje úzkými klikatými chodbami a několika úseky pro slaňování. I zkušenému jeskyňáři by tak trvalo nejméně 15 hodin, než by se za ideálních podmínek dostal na povrch. A v ideálních podmínkách Dickey bohužel není.

Marton Kovacs z maďarské jeskynní záchranné služby řekl, že jeskyně se připravuje na bezpečné vytažení Dickeyho. Průchody se rozšiřují a řeší se také nebezpečí padajících kamenů.

Další obtížné faktory, které na záchranáře čekají, jsou navigace v bahně a vodě při nízkých teplotách. Dlouhý pobyt v jeskyni je pak sám o sobě velmi psychicky náročný, doplnil Ogrenecek.

Dickey si je samozřejmě vědom toho, jak náročné a namáhavé podobné operace jsou. Ve videu, které s ním tým záchranářů pořídil, děkuje jeskyňářské komunitě a turecké vládě za neutuchající úsilí ho zachránit.

„Jeskyňářský svět je opravdu semknutá skupina a je úžasné vidět, kolik lidí na povrchu zareagovalo,“ řekl Dickey. „Vím, že rychlá reakce turecké vlády, která mi zajistila potřebné zdravotnické potřeby, mi podle mého názoru zachránila život. Byl jsem už jednou nohou v hrobě.“

Podle skupiny, která se k uvězněnému jeskyňáři zatím dostala, přestal zvracet a poprvé po několika dnech něco málo snědl. Zatím se neví, co mu krvácení v žaludku způsobilo.

Pomoc z celé Evropy

Turecká agentura pro pomoc při katastrofách AFAD a záchranný tým UMKE spolupracují s tureckými a mezinárodními jeskyňáři na plánu vyzdvihnout Dickeyho z jeskynního systému, uvedla Evropská asociace jeskynních záchranářů, píše server al-Džazíra.

Na záchranné akci se v současné době podílí více než 170 lidí, včetně lékařů a zdravotníků, kteří Dickeyho ošetřují, a zkušených jeskyňářů, uvedl Ogrenecek a dodal, že záchranná operace může trvat i  dva až tři týdny, píše server CNN. Na operaci se v současné době podílejí záchranné týmy z Bulharska, Chorvatska, Maďarska, Itálie, Polska a Turecka. Dalších 50 záchranářů z Itálie bude připraveno se podílet na záchranné operaci v pátek ráno.

Dickey je podle ostatních jeskyňářů „vysoce trénovaný jeskyňář a sám jeskynní záchranář“, který je známý jako speleolog díky svým účastem na mnoha mezinárodních expedicích. Původní plán té současné byl mapovat 1276 metrů hluboký jeskynní systém Morca pro Anatolian Speleology Group Association (ASPEG). Špatně se mu udělalo 2. září, ale trvalo až do rána 3. září, než uvědomil další členy expedice, kteří byli v kempu nad zemí.

Justin Hanley, osmadvacetiletý hasič z texaského Dallasu, řekl, že se s Dickeym seznámil před několika měsíci, když se zúčastnil kurzu jeskynní záchrany, který Dickey vedl v Maďarsku a Chorvatsku. Popsal ho jako člověka, který je optimistický a ve všem vidí něco dobrého.

„Mark je člověk, který by měl být na té záchranné misi, který ji vede a konzultuje, a to, že zrovna on musí být zachráněn, je tak trochu tragédie sama o sobě,“ řekl.

Záchranné týmy doufají, že vytahování bude moci začít v sobotu nebo v neděli. Kovacs uvedl, že vyzdvižení Dickeyho bude pravděpodobně trvat několik dní a že po cestě je připraveno několik bivakovacích míst, aby si Dickey a záchranné týmy mohli odpočinout. Jeskyně byla rozdělena na několik úseků, přičemž záchranný tým každé země má na starosti jeden úsek.

Reklama

Související témata:

Doporučované