Hlavní obsah

Známý francouzský spisovatel pobouřil muslimy. Teď couvá a omlouvá se

Foto: Profimedia.cz

Francouzský spisovatel Michel Houllebecq je známý i v Česku. Jeho kniha „Zničit“ se loni stala bestsellerem.

Reklama

Rektor Velké pařížské mešity Chems-Eddine Hafiz stáhl trestní oznámení, které loni v prosinci podal proti francouzskému spisovateli Michelu Houellebecqovi. Umělec se za své výroky na adresu muslimské menšiny omluvil.

Článek

Francouzský spisovatel Michel Houellebecq na konci listopadu pobouřil nejen muslimskou menšinu ve své vlasti. Můžou za to slova, která pronesl v rozhovoru s podobně smýšlejícím filozofem a esejistou Michelem Onfrayem pro časopis Front Populaire.

„Přáním původního francouzského obyvatelstva není, aby se muslimové asimilovali, ale aby přestali krást a útočit na ně. Nebo je jiné řešení: že odejdou,“ řekl podle serveru RFI nejprodávanější francouzský spisovatel v rozhovoru.

„Až bude území pod kontrolou islamistů, myslím, že bude docházet k odboji. Budou atentáty a střelby v mešitách, v kavárnách, kam chodí muslimové. Zkrátka Bataclan naruby,“ doplnil Houellebecq v narážce na teroristický útok islamistů v hudebním klubu, při kterém v listopadu 2015 zemřelo devadesát lidí.

Podrobněji o výrocích Michela Houellebecqa:

V návaznosti na rozhovor podal loni v prosinci rektor Velké pařížské mešity Chems-Eddin Hafiz na Houellebecqa trestní oznámení: podle něj šlo o trestný čin šíření nenávisti. V pátečním prohlášení ale Hafiz uvedl, že spisovatel se za své výroky omluvil, a Velká pařížská mešita se proto rozhodla soudní řízení proti němu ukončit.

Houellebecq ve čtvrtek připustil, že některé z odstavců publikovaného rozhovoru byly nejednoznačné a francouzskému deníku Le Figaro zaslal novou, upravenou verzi svých původních poznámek. „To, co Francouzi skutečně požadují, je deportace zahraničních zločinců. A aby byly soudy přísnější i co se týká drobných zločinců,“ píše spisovatel.

Proti Houellebecqovi se v minulých týdnech vymezil také prezident Unie francouzských mešit Mohammed Moussaoui. V pátek oznámil, že v soudním řízení proti spisovateli hodlá i nadále pokračovat.

Reklama

Doporučované