Hlavní obsah

Zákaz koridy ve španělském Gijónu. Poslední kapkou byla jména zvířat

Foto: Profimedia.cz

Španělský matador Julian López „El Juli“ na Festivalu svatého Fermína v Pamploně.

Reklama

Starostka španělského Gijónu čelí tvrdé kritice za to, že zakázala pořádání býčích zápasů. Socialistka Ana Gonzálezová rozhodnutí vydala poté, co byla při zápase v městské aréně zabita dvě zvířata se jmény Feminista a Nigerijec.

Článek

Podle chovatelů však jména nemají hanlivý podtext a poukazují jen na chovnou linii býků. Starostku to ale neobměkčilo. Podle ní teď bude možné používat městskou arénu pro jiný druh zábavy, například pro koncerty. Rozhodnutí prý vychází vstříc druhé polovině města se zhruba 270 000 obyvatel, která nefandí zápasům s býky.

Za své rozhodnutí starostka sklidila zuřivou kritiku na sociálních sítích. Konzervativní deník El Mundo označil rozhodnutí za skandální a představitelé pravicové Lidové strany uvedli, že rozhodnutí socialistické starostky napadnou u soudu. Agentura DPA podotýká, že na podporu Gonzálezové se nevyjádřili její vlivní spolustraníci, nepodpořil ji ani premiér Pedro Sánchez. Podle agentury to ukazuje, že některé zvyky jsou ve Španělsku stále vnímány jako nedotknutelné, ačkoliv mladší generace je v čím dál větší míře odmítají.

Starostka potvrdila, že onou pověstnou poslední kapkou byla jména býků skolených v neděli v aréně. „Ve městě, které věří v rovnost mezi muži a ženami a v integraci, které má dveře otevřené celému světu, si nemůžeme dovolit tento druh věcí,“ řekla Gonzálezová. Jednoho z býků zabil proslulý toreador José Antonio Morante Camacho, který je však také známý svými sympatiemi ke krajně pravicové straně Vox.

Proti argumentům starostky se vymezil další zápasník s býky Julián López, který považuje úvahy Gonzálezové za absurdní a neuvěřitelné, uvedla agentura AFP. Podle něj názvy zvířat jen poukazují na původ býků. „V chovu se jedna kráva jmenuje Feministka a další Nigerijka a stejné jméno mají všechna jejich mláďata,“ uvedl muž. Jeho argumenty podpořil i evropský svaz chovatelů býků určených k zápasům (UTLC), podle kterých starostka nezná vesnické zvyky.

Rozhodnutí starostky Gijónu přivítala sdružení ekologů a ochránců práv zvířat, jež dlouhodobě bojují proti býčím zápasům. Na 18. září proti této tradici hluboce zakořeněné ve španělské společnosti svolali do Madridu demonstraci.

Reklama

Související témata:

Doporučované