Hlavní obsah

Zákaz kožešinových farem v ohrožení. Senátoři navrhují odklad o čtyři roky a vyšší kompenzace

Kožešinové farmy čekají na rozhodnutí Senátu. Může se stát, že jejich zákaz nakonec padne?

 

Reklama

Senátoři navrhují změnit zákon, který - za potlesku ochránců zvířat - před pár týdny schválila Sněmovna.

Článek

Když poslanci na začátku června odhlasovali zákaz kožešinových farem, ochránci zvířat se mohli radovat předčasně. Zákon tento týden projednají senátoři a chtějí podmínky pro chovatele norků a lišek značně uvolnit.

Hospodářský výbor navrhl, aby konec farem nenastal už v lednu 2019, ale až na konci roku 2022. Tedy o čtyři roky později, než chtějí poslanci.

A senátoři se také předhánějí v návrzích na odškodném pro chovatele. Současná verze počítá s omezenými kompenzacemi především pro farmy, které vznikly nedávno a mají třeba úvěr.

Sociálně demokratický poslanec Radko Martínek chce místo toho všem současným chovatelům vyplácet tři tisíce korun za každé zvíře. Zlínský zákonodárce Ivo Valenta navrhuje dokonce částku šest tisíc korun.

Kožešinové farmy v Česku

V současnosti funguje v České republice devět farem, ve kterých žije na dvacet tisíc zvířat. Většinou se jedná o lišky a norky.

„Soustředím se na ty kompenzace pro farmáře tak, aby to nebylo předmětem nějakých dohadů nebo soudních sporů,“ vysvětluje Valenta. Někteří majitelé farem už se skutečně nechali slyšet, že žalobu na stát zvažují.

Původně Valenta na jednom ze senátních výborů řekl, že stát by neměl farmy zakazovat, ale naopak dotovat. Nakonec ale takový pozměňovací návrh podávat nebude, neměl by totiž mezi senátory podporu.

Video: Kožešinové farmy mají skončit. Majitelé se chtějí soudit.

Kožešinové farmy mají skončit. Majitelé se chtějí soudit.

Pokud Senát některé z pozměňovacích návrhů přijme, zákon se musí vrátit do Sněmovny. A není jisté, zda ho poslanci stihnou do podzimních voleb projednat. Nebo zda se najde dost hlasů na přehlasování.

„My podporujeme sněmovní verzi, protože je tam i riziko, že se to už nestihne schválit. Velmi apelujeme na to, aby nebylo prodlužováno přechodné období. Veřejnost si nepřeje, aby kožešinové farmy pokračovaly,“ tvrdí Marek Voršilka z neziskové organizace Obraz – obránci zvířat. Prostřednictvím jejich „výzvy senátorům“ již do Senátu napsaly dvě tisícovky lidí s žádostí, aby horní komora zákon nechala být.

Reklama

Doporučované