Hlavní obsah

Zákaz obchodování s kryptoměnami narazil na soudce. Bitcoin vyhrál

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Celý svět oběhla zpráva o tom, že Indie zakázala bankám obchody s kryptoměnami. Jak se ukázalo, oběžník zakazující kryptoměnové transakce narazil na Nejvyšší soud a ten ho zneplatnil.

Článek

Indie rozvoji kryptoměn rozhodně nepřeje, tamní úřady vyhrožují, že do několika měsíců zakáží lidem držení, těžení i obchodování s kryptoměnami. To samé už zkusily v roce 2018, kdy zakázaly obchody s kryptoměnami finančním institucím.

Jenže vládní zákazy narazily na soudce tamního Nejvyššího soudu, kteří v roce 2020 tento zákaz zrušili. Řada indických médií však uváděla, že některé finanční společnosti, včetně největších bank v zemi, odrazovaly investory od držení kryptoměn, což nakonec vybudilo Indickou centrální banku (RBI) k vysvětlení.

„Od data rozhodnutí soudu není oběžník platný. Proto se jím nelze řídit,“ uvádí RBI ve zprávě, kterou potvrdila soudní verdikt. Investoři si tak mohou oddechnout.

„Je úžasné pozorovat, jak RBI objasňuje nejistotu kolem kryptoměn v Indii a pomáhá ji řešit. Více než 1,5 milionu Indů je zainteresovaných v kryptu. Tato zpráva přinesla radost a důvěru všem v tomto sektoru,“ uvedl na svém twitterovém účtu Nischal Shetty, zakladatel a generální ředitel indické kryptoměnové burzy Waz irX.

Postoj vlády ke kryptu zatím není jasný

I přesto RBI nařizuje institucím, aby v případě platebních úkonů věnovaly operacím náležitou péči. „Jde o pozitivní zprávu pro celý kryptoměnový průmysl. Investice do digitálních měn byly v Indii vždy stoprocentně legální a nový oběžník RBI jasně potvrzuje právo obchodovat s kryptofirmami,“ řekl pro server Insider Avinash Shekhar, který je jedním z šéfů kryptoburzy ZebPay.

Podle něj by mohl tento krok zlepšit vztahy s bankami a platebními bránami a mohl by zpřístupnit kryptoinvestice dalším obchodníkům.

Může však jít o hodně předčasný optimismus. Vláda má projednávat zákon omezující kryptoměny včetně jejich těžby a kromě toho se zaměří i na trestnou činnost, která se s virtuálními měnami pojí.

Reklama

Doporučované