Hlavní obsah

Regulacím se kryptoměny nevyhnou. Chystají se na ni jednotlivé země i EU

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Kryptoměny se podle šéfa švédské centrální banky nevyhnou regulaci. Samotné Švédsko pracuje na projektu vlastní kryptoměny. S vlastní regulací chtějí přijít jak USA, tak i Evropská komise.

Článek

Dozorčí orgány reagují na popularity kryptoměn. Podle guvernéra švédské centrální banky se bitcoin a další kryptoměny nevyhnou regulačnímu dohledu. Švédsko či Čína plánují zavedení vlastní, centrální kryptoměny.

Ačkoli jsou úředníci měnové politiky vůči bitcoinu skeptičtí, kryptoměny se i nadále těší oblibě. To přimělo některé z největších investičních hráčů, jako například banky z Wall Street Goldman SachsGroup Inc., aby se začali o kryptoměny zajímat.

To podle serveru Bloomberg potvrzuje i guvernér švédské centrální banky Riksbank Stefan Ingves: „Když je něco podobně velké, vstupují do hry věci jako zájmy spotřebitelů a praní špinavých peněz. Existuje tedy dobrý důvod domnívat se, že nastanou regulace.“ Podle něj však k regulacím kryptoměn nedojde plošně a najednou. Vše závisí na postoji jednotlivých zemí.

Švédsko vidí v kryptu budoucnost

Asa Lindhagenová, švédská ministryně pro finanční trhy, uvedla pro server Bloomberg, že vláda je již v procesu zpřísňování pravidel pro platformy, na kterých se obchoduje s kryptoměnami. Podle Lindhagenové je přístup ke kryptoměnám mezinárodní otázkou. Dále uvedla, že řešení rizika praní peněz, které kryptoměny představují, je „velmi důležitou otázkou“, která bude rovněž vyžadovat především mezinárodní spolupráci.

Švédsko se podobně jako Čína snaží o vlastní, centrální digitální měnu. Tamní úřady se tímto krokem hodlají připravit na ústup hotovostních plateb a zároveň se snaží zajistit, aby je současné kryptoměny plně nezastoupily. Ingves v minulosti tvrdil, že by Švédsko mohlo mít vlastní e-korunu, řízenou centrální bankou, odhadem za pět let.

Zpřísnění pravidel se zatím spíše plánuje

Regulovat produkt, který je navržen tak, aby se vyhnul kontrole národních autorit, je poměrně náročné. Vlády se o to však již pokoušejí. Například Čína vyvíjí na kryptoměny poměrně silný tlak, nedávno například zpřísnila opatření proti těžbě kryptoměn. V návaznosti na to pak začaly klesat hodnoty etherea nebo bitcoinu. Čínská lidová banka později zakázala finančním institucím přijímat kryptoměny k platbám. Tamní investoři ale pojali regulace spíše jako výzvu, jelikož jsou na burzách stále aktivní.

Ve Spojených státech studují úředníci Federálního rezervního systému „různé způsoby řešení tohoto problému“, což řekl v květnu Randal Quarles, místopředseda dohledu Fedu. Fed však potřebuje čas na přemýšlení o správném regulačním přístupu, samotný rámec pro kontrolu a dohled tedy ještě neexistuje.

Podobně je na tom i Evropská unie. Komise sice téma kryptoměn považuje za podstatné a v září navrhla pilotní program tržní infrastruktury, který se zaměřuje na obchodování s kryptoměnami. Co se regulací týče, Evropská komise se momentálně snaží vytvořit regulační plán, který bude dostatečně funkční.

Reklama

Doporučované