Hlavní obsah

Žalobce má v kauze dotací cennou nahrávku. Zazní z ní hlas ministryně

Foto: MICHAL ŠULA / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Odposlech současné ministryně Marie Benešové se objevil v obžalobě v kauze ROP Severozápad.

Reklama

V případu machinací s evropskými dotacemi se v obžalobě objevila nahrávka mezi bývalou hejtmankou Janou Vaňhovou a současnou ministryní spravedlnosti Marií Benešovou.

Článek

Až ústecký krajský soudce Jiří Blažek otevře rozsáhlou kauzu dotačních machinací na Ústecku a Karlovarsku, mohou účastníci procesu zažít ne právě obvyklou situaci.

Státní zástupce Tomáš Minx totiž bude chtít v soudní síni přehrát tajně pořízenou policejní nahrávku, z níž zazní hlas ministryně spravedlnosti.

Jde o odposlech rozhovoru, který vedla Marie Benešová, tehdy advokátka, s tehdejší ústeckou hejtmankou Janou Vaňhovou, která nyní usedne mezi obžalovanými (kromě ní byli obžalováni ve své době vlivní severočeští podnikatelé Alexandr Novák a Daniel Ježek, hejtmani Josef Novotný a Jiří Šulc nebo jejich tehdejší náměstci a další regionální politici).

Zmíněný odposlech, který státní zástupce Minx považuje za důležitý důkaz, je z dubna roku 2012. Podle žalobce Jana Vaňhová své advokátce Marii Benešové potvrzuje, že u řady dotovaných projektů docházelo k trestné činnosti. A že o dotacích z Evropské unie pro některé konkrétní akce bylo rozhodnuto předem.

Státní zástupce v obžalobě vysvětluje, že Jana Vaňhová volala Marii Benešové poté, co u soudu v jiné větvi téže kauzy kolem ROP Severozápad vypovídal senátor Jan Horník.

Obsah jeho výpovědi naštval Janu Vaňhovou natolik, že to Marii Benešové musela sdělit. Vaňhová sděluje, že její tehdejší partner Roman Houska (ten byl v listopadu 2013 zastřelen) podal kvůli tomu trestní oznámení, protože Horník mimo jiné říkal, že mají konta v zahraničí.

Jana Vaňhová: A tak jsme se do něj obuli, že věčně bleje na komisích, Evropský komisi, jak tady jsou rozdělovaný dotace. Tak já mu dám rozdělenou dotaci, to bude koukat. Všechny dotace byly narozdělovaný, když jsme tam neseděli.

Marie Benešová: Hm, no tak to…

Jana Vaňhová: Od Krajské zdravotní až po IPRM Chomutova, který dostali v roce dva osm všichni.

Marie Benešová: Hm, hm. No jasný.

Během rozhovoru si Jana Vaňhová také Marii Benešové stěžovala, že senátor Horník zmínil v této souvislosti jen je a bývalého ústeckého hejtmana za ODS Jiřího Šulce.

„Jana Vaňhová se podivuje nad tím, že nezmiňují jiné osoby, jako je Novák, Oulický, Kouda. Jana Vaňhová říká, že pan Horník musel být navedený, na což Marie Benešová reaguje, že to byl vždycky, což nasvědčuje určité míře její obeznámenosti s věcí,“ napsal Minx v obžalobě.

Alexandr Novák a bývalý náměstek Vaňhové Pavel Kouda byli později také v této kauze obviněni. Ústecký podnikatel a bývalý člen ODS Patrik Oulický vystupuje v tomto případě pouze v pozici svědka.

V době, kdy rozhovor vznikl, pojily nynější ministryni Benešovou a exhejtmanku Vaňhovou blízké vztahy. Což lze doložit tím, že v éře, kdy byla Vaňhová hejtmankou a později náměstkyní hejtmana, pracovala Benešová pro Ústecký kraj jako advokátka.

A když byla Vaňhová v prosinci 2017 v této kauze obviněna, vybrala si právě Marii Benešovou jako svoji obhájkyni. Navíc obě byly členkami ČSSD.

Podle nahrávky se podle žalobce snažila Vaňhová v případě před Benešovou vyvinit. „Já na Severozápadu sedím tři roky, a v životě jsem nic nerozhodla,“ sdělovala tehdejší hejtmanka Benešové.

Žalobce ale tvrdí, že to nebyla pravda. „Neboť ve výboru Jana Vaňhová hlasovala o zájmových projektech,“ doplnil Minx. Mezi takzvané zájmové projekty patřily ty, u nichž mělo být předem jasné, že dostanou peníze z Evropské unie.

Marie Benešová se odmítla vyjádřit. Připomenutí její role v kauze označila za účelovou provokaci. Na otázku, zda se tehdy s informacemi od Vaňhové obrátila na policii nebo státního zástupce, neodpověděla.

Stejně se zachovala Jana Vaňhová. Zvedla sice telefon, ale po několika vteřinách hovor ukončila. Na zaslané zprávy následně nereagovala ani ona, ani její advokát Jaroslav Beneš, syn současné ministryně spravedlnosti.

Reklama

Doporučované