Hlavní obsah

Záložní plán pro český tenis. Svaz bude pořádat turnaje i pro ty nejlepší

Foto: Profimedia.cz

Česká tenistka Petra Kvitová.

Reklama

Český tenisový svaz hlásí, že je připravený na dobu postpandemickou. Šéf českého tenisu představil záložní plán, jak udržet profesionální tenisty na vrcholu.

Článek

Pandemie zastavila tenisové dění všude po světě. Profesionální tenisté tak přišli o všechny turnaje a s nimi spojenou herní praxi a samozřejmě také výdělky. V době karantény navíc tenisté a tenistky nemohli ani trénovat.

Postupné uvolňování vládních nařízení tenistům již umožnilo začít s přípravou, stále ale v omezeném režimu. Například sestry Plíškovy se tak nezvykle připravují na jednom kurtu.

Foto: Instagramový profil Karolíny Plíškové

Sestry Plíškovy se připravují společně.

I proto přispěchal Český tenisový svaz s pohotovým plánem, jak vlastním svěřencům pomoci. Šéf českého tenisu Ivo Kaderka ho Seznam Zprávám podrobně představil.

„Máme připravený celý set sportovních událostí, které jsme připravili v této nešťastné době epidemie. Zatímco všechno stálo, my jsme se připravovali, abychom mohli začít hned den poté, co nás vláda pustí na hřiště trénovat nebo hrát soutěže. Vzhledem k tomu, že jsou zavřené hranice, jsme se snažili vymyslet systém soutěží, které by byly právě pro ty, kteří odcestovat do zahraničí nemohou, ale přesto potřebují hrát zápasy,“ sdělil na úvod Kaderka.

Hned první den, kdy vláda otevře sportoviště k soutěžním utkáním, plánuje ČTS pořádat turnaj pro osm nejlepších mužů a žen českého tenisu. Hráčky by dle prezidenta svazu měly hrát na tvrdém povrchu a muži na antuce. „Je to zároveň turnaj, kde nepočítáme s tím, že hráčům budeme vyplácet odměny, pouze nějaké startovné,“ uvedl prezident Českého tenisového svazu. Turnaje pro nejlepší české hráče a hráčky by navíc měly mít i charitativní rozměr.

Foto: Profimedia.cz

Světová dvojka ve čtyřhře Barbora Strýcová přípravné turnaje ČTS jen vítá.

Mužskou i ženskou část turnaje by měla vysílat Česká televize. Přestože ČTS byl pandemií výrazně negativně ovlivněn, neplánuje si finanční rány „zahojit“ na prodeji televizních práv. „Tyto turnaje nebereme jako byznys. Chceme divákům nabídnout živé zápasy a pomůžeme tím sobě i televizi, která nyní musí vysílat jen z archivu,“ vysvětlil Ivo Kaderka.

ČTS myslí i na mladší a žebříčkově níže postavené hráče a hráčky. Pro ty vytvořil projekt „Be ready“. „Pro mladší tenisty a tenistky máme připravený smíšený týmový turnaj s názvem Barvy pro budoucnost a naději. Budeme sestavovat 4 týmy z Čech a Moravy a ty se v několika týdnech proti sobě utkají. Mimo soutěže družstev máme připravené i nižší turnaje, které budou suplovat soutěže ITF Futures a Challenger. Za ty budeme i vyplácet odměny, jelikož níže postavení hráči se v současnosti nemají jak uživit,“ představil plán Kaderka.

Tenisový svaz zároveň bude vyčkávat, jestli vláda neotevře hranice alespoň na Slovensko. „V případě, kdy se otevřou česko-slovenské hranice, plánujeme alternativu Davis Cupu a Fed Cupu ve všech věkových kategoriích,“ přiblížil prezident ČTS.

Reklama

Doporučované