Hlavní obsah

Zaměstnanci italských hutí Ilva, které má odkoupit podnik ArcelorMittal, nesouhlasí s plánovaným prodejem

Prodeje ostravských hutí se obávají i odbory.Video: Petra Obrusníková

 

Reklama

Podle slov předsedy odborových organizací OS KOVO AMO Vítězslava Praka jsou v italské ocelárně Ilva obrovské problémy a jejím zaměstnancům se nelíbí vidina nového indického majitele. Z budoucí transakce mají rovněž obavy i ostravští odboráři. Ti v celé věci aktivně spolupracují s vládou.

Článek

„Právě jsem přiletěl z Bruselu, kde jsme celý den jednali se zástupci zemí, jejichž podniky jsou součástí kompenzačního balíčku, a také se zástupci zaměstnanců podniku Ilva. Nejsou vůbec nadšeni z toho, že by je měl pan Mittal koupit. Jednak tam má samozřejmě dojít k razantnímu snižování zaměstnanosti, ale také Mittal nechce uznat jejich dosavadní smlouvy, veškeré bonusy za odpracované roky a chce snižovat platy, sdělil reportérům Seznamu odborový předák Vítězslav Prak.

Řekl také, že problém je ještě širšího rázu, než si zpočátku odbory myslely. Evropská komise dostala nabídku kompenzačního balíčku od vedení společnosti ArcelorMittal 24. listopadu 2017, aby měla půl roku na jeho uvážení a zpracování. Zaměstnanci ostravských hutí se však o plánovaném prodeji dozvěděli až někdy v polovině dubna letošního roku.

„Vzhledem k tomu, že to nevěděla ani česká vláda, tak je tady naprosto jasně vidět, že Evropská komise hraje s panem Mittalem proti nám nějakou zajímavou hru,” svěřuje se Prak.

Největší ocelářská společnost na světě chce prodat ostravské hutě z důvodu akvizice italské ocelárny Ilva. K tomu však potřebuje souhlas Evropské komise, která má obavy týkající se rovnováhy v hospodářské soutěži. Proto musela firma ArcelorMittal předložit návrh kompenzačního balíčku zahrnujícího také jiné světové podniky.

Kromě podniků v Ostravě se to týká také továrny v rumunském Galati, italském Piombinu, makedonského ArcelorMittal Skopje, lucemburského ArcelorMittal Dudelange a provozů v belgickém Lutychu.

„Pokud by to Evropská komise schválila a bude na to dohlížet, pro nás je samozřejmě důležité, aby nový majitel byl seriózní investor, aby firmu rozvíjel, aby udržel zaměstnanost. Firma má momentálně 70 volných pracovních míst,“ řekl po jednání premiér v demisi Andrej Babiš.

Vláda podle něj bude situaci velice detailně sledovat. „Já, pokud budu mít příležitost, tak samozřejmě s komisařkou o tom budu mluvit a chceme to sledovat, protože to je klíčové pro celý region, stejně jako OKD,“ řekl premiér. Není podle něj ale důvod k panice. „Není pravda, že by měla firma propouštět. Naopak hledá nové lidi,“ řekl Babiš.

Společnost ArcelorMittal Ostrava má i s dceřinými společnostmi více než 6500 zaměstnanců. Ročně vyrobí přes dva miliony tun oceli, zejména pro stavebnictví a strojírenství. Své výrobky vyváží do více než 40 zemí. V roce 2016 vytvořil AMO čistý zisk 1,308 miliardy korun a tržby 28,786 miliardy korun. Někdejší Nová huť patří do skupiny Lakšmí Mittala od roku 2003.

Reklama

Doporučované