Hlavní obsah

Západ USA hoří. Pohřešují se desítky lidí

Foto: Profimedia.cz

Letošní požáry už byly označeny jako nejhorší za poslední desetiletí. Do soboty spálily plameny v Kalifornii 26krát více území než loni ve stejnou dobu.

Reklama

aktualizováno •

Rozsáhlé požáry nesužují pouze americký stát Kalifornie, ale tvrdě zasáhly i sousední Oregon a severně položený Washington. Požáry zabily nejméně 30 lidí a desítky dalších se stále pohřešují.

Článek

„Stát se připravuje na hromadná úmrtí,“ sdělil novinářům ředitel krizového řízení státu Oregon Andrew Phelps. Odkázal tak na stovky spálených a zasypaných nemovitostí, přes které se oheň prohnal. V součtu všech západoamerických států už požáry zničily oblast o rozloze přes 20 000 čtverečních kilometrů.

Během soboty a neděle se situace s chladnějším a vlhčím počasí mírně zlepšila. Kvalita ovzduší ale zůstává katastrofická. Zatímco hasiči získali čas na boj s plameny a hledáním pohřešovaných, desítky tisíc lidí opouští své domovy vzhledem k dalšímu možnému zhoršení. V Oregonu je to zatím 40 000, další půl milionu obyvatel má být na možnost evakuace nachystán, píše deník The Guardian.

Letošní požáry zatím nejsou tak smrtelné jako v loňském roce, na drobných amerických komunitách už ale zanechaly nezacelitelné šrámy. Očekává se přitom, že počet obětí ještě strmě vzroste.

Přírodní katastrofa se zapsala i do dějin dvou malých, jinak nevýrazných, amerických městeček.

Šestnáctiletý Josiah Williams a třináctiletý Wyatt Tofte žili více než 500 mil od sebe. Jeden v zalesněném podhůří Sierra Nevady, severovýchodně od Sacramenta, hlavního města Kalifornie, druhý v lesnatém kaňonu východně od hlavního města Oregonu Salemu.

Wyatt miloval fotbal, videohry a svého bulmastifa. Vynikal zdvořilostí či zdařilým napodobováním mimozemského psa Stitche z pohádky „Lilo a Stitch“. Josiah nebo „Jojo“, jak mu přezdívali přátelé a rodina, byl zase známý pro svou radostnou a starostlivou povahu. Užíval si život v horách a jízdu na koni, napsal deník The New York Times (NYT).

Oba dva zemřeli během několika posledních dní. Oběti na životech nejsou v případě živelných katastrof bohužel ničím zvláštním. Obvykle jimi ale nejvíc utrpí starší a nemocní lidé, kteří nemají jak uniknout. Úmrtí dvou teenagerů ve skvělé kondici ukazuje na rychlost a dravost letošních požárů.

+1

Těch, které jsou označovány jako nejhorší za poslední desetiletí. Do soboty spálily plameny v Kalifornii 26krát více území než loni ve stejnou dobu. Odborníci se shodují, že na vině je změna klimatu způsobená spalováním fosilních paliv, jako je uhlí a ropa - průběh požárů dramaticky zhoršila.

Na tuto skutečnost už jasně upozornil i kalifornský guvernér Gavin Newsom. „Přijeďte do Kalifornie a uvidíte to na vlastní oči,“ řekl na tiskové konferenci.

Nečekaná tragédie

V těžařském a zemědělském městě Scio, které leží v oregonském údolí Willamette, zahajuje střední škola, kterou navštěvoval Wyatt Tofte, výuku na dálku. Kvůli přetrvávajícímu nebezpečí.

Ve Sciu žije přibližně tisíc lidí, mají jeden semafor a všichni se mezi sebou navzájem dobře znají. Teď spolu ani nemohou truchlit. „Dětem to dojde, až se budou moci vrátit do školy,“ okomentovala pro NYT tragédii Margot Cooperová, jejíž dcera chodila s Wyattem do školy.

Berry Creek, na okraji pohoří Sierra Nevada, je podobně pevná komunita. Na okraji národního parku Plumas v ní žije asi 1200 lidí. Znají se roky, někdy i desetiletí, jsou zvyklí navzájem si pomáhat.

„Zdejší lidé jsou tu kolikrát už třetí nebo čtvrtou generací,“ uvedla pro NYT Melissa Frasierová, obyvatelka nedalekého Oroville. S manželem Donem Frasierem založili sbírku pro přátele, kteří žijí v Berry Creek a při požáru přišli o domov. „Každý se snaží navzájem si pomoci, to je vzácná věc,“ okomentovala blízkost místních Frasierová.

Požáry, které předčasně připravily o život oba teenagery a zasáhly do života obou komunit, vzplály rychle a nečekaně.

„Medvědí oheň“ hořel celé dny na severovýchod od Sacramenta mírným tempem. Pak nečekaně explodoval a přihnal se na Berry Creek. Josiah měl stejně jako jeho bratr z města odjet vlastním autem, rodiče vyjeli napřed. Otec si ale brzy uvědomil, že ani jeden z jeho synů zatím město neopustil. Pokusil se vrátit, ale jediná silnice byla zablokovaná. Do bezpečí později dojel pouze jeho bratr.

V jehličnatých lesích jihovýchodně od Salemu byla situace stejně chaotická.

Oheň přezdívaný „Beachie Creek“ nabral v noci nečekaně na síle. Obyvatele Scia probudily sirény, každý se dal na útěk. Wyattova matka utekla z domu v hořících šatech, nyní je v portlandské nemocnici s těžkými popáleninami.

Wyattův otec zatím vedl zoufalé pátrání po svém synovi - misi, která skončila objevením Wyattových ostatků v rodinném autě na sedadle řidiče automobilu. Ve vozidle byly podle šerifa okresu Marion také nalezeny ostatky jeho babičky, jednasedmdesátileté Peggy Mosso. Vnuk jí chtěl nejspíš pomoci s útěkem.

Oregonské a kalifornské komunity se teď připravují na další špatné zprávy. Mnozí přišli o své domovy, teď čekají, zda záchranáři objeví jejich blízké. Některé oblasti zatím není možné prohledat kvůli přetrvávajícím vysokým teplotám a kouři. Jen kalifornští hasiči stále bojují s více než 20 velkými požáry. Velká část západního pobřeží je zakalená silnou vrstvou kouře, která je i nadále nebezpečná - a to zvlášť pro osoby s dýchacími potížemi.

Ve Washingtonu, kde při požáru zemřelo roční dítě, poznamenal guvernér Jay Inslee, že jde o „klimatické požáry“.

„To není boží čin,“ řekl Inslee. „Stalo se to, protože jsme změnili klima.“

Reklama

Doporučované