Hlavní obsah

Majitel Zary zavře 1200 obchodů a přesedlá na online

Foto: TonyV3112, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Španělská oděvní společnost Inditex, která mimo jiné vlastní řetězec Zara, zavře po celém světě 1 200 obchodů. Týká se to zejména Asie a Evropy.

Článek

Do schránky jménem Inditex patří vedle značky Zara také třeba Massimo Dutti, Bershka, Pull & Bear, Stradivarius, Uterqüe či Oysho a po celém světě má 7 412 prodejen v 88 zemích světa.

S tím je však konec, 1 200 prodejen firma kvůli koronavirové pandemii škrtne a posílí prodej přes internet. Podle informací by se však počet zaměstnanců příliš měnit neměl, budou převedeni právě do online světa. „Méně obchodů a soustředěnější důraz na internetový prodej,“ shrnuje strategii list The Wall Street Journal.

V České republice funguje například pět prodejen Zara, tři v Praze a po jedné v Brně a Ostravě. Zda se jich řez také týká, není jasné, podle zdejšího zastoupení jde o interní informace. Ze záměru firmy však vyplývá, že by se redukce měla týkat menších prodejen jiných značek než Zara.

První ztráta po dvaceti letech

V prvním čtvrtletí letošního roku utržil Inditex 3,3 miliardy eur (87 miliard Kč), zatímco o rok předtím u něj zákazníci utratili 5,9 miliardy eur, tedy 157 miliard korun. Tento 44% propad by mohl být bez onlinového prodeje ještě horší, ale ani tak se nepodařilo firmu uchránit od první ztráty za posledních 20 let – loni vydělala 736 milionů eur, letos tratila 409 milionů eur.

„Zavření obchodů urychlilo stávající trendy a nutí maloobchodníky, aby uznali, že nastal digitální věk,“ okomentovala situaci Sophie Lund-Yatesová z burzovní společnosti Hargreaves Lansdown. Online tržby samotné Zary totiž během dubna stouply o 95 procent a společnost nyní přemýšlí, jak se na online vlně ještě více svézt a předhonit konkurenci.

Inditex chce proto investovat miliardu eur na podporu e-commerce svých značek. Inditex si klade za cíl získat více než čtvrtinu svých tržeb pouze z internetového prodeje. Tohoto cíle by chtěla společnost dosáhnout do dvou let. Loni její příjmy z online nákupů tvořily 14 procent. „Máme naprostou důvěru v náš obchodní model,“ řekl předseda firmy Pablo Isla.

Dalších 1,7 miliardy eur by mělo spolknout rozšíření sítě prodejen. Firma by totiž kromě zavírání chtěla i 450 nových míst na lepších adresách.

Nyní jsou více než tři čtvrtiny prodejen, které patří Inditexu, opět v provozu. Předseda firmy Isla doufá, že zbytek otevře do konce měsíce. Tržby v nich však oproti loňsku klesly o 16 %. Ještě předtím, než se prodejny ze ztráty příjmů vzpamatují, má španělská společnost v plánu otevřít 150 nových obchodů.

Firmu založil Amancio Ortega, který je nyní jedním z nejbohatších lidí světa. První prodejnu Zara otevřel Inditex v roce 1975 ve španělském městě La Coruňa. V prosinci 1988 podnik zahájil prodej mimo Španělsko, a to v Portugalsku. V Česku začala firma působit v roce 2001.

Reklama

Doporučované