Hlavní obsah

Zase se na nás snaží šetřit, zlobí se zdravotníci kvůli slibovaným odměnám

Foto: Pixabay

Debaty o odměnách pro zdravotníky neustávají. V dubnu je sliboval premiér Andrej Babiš (ANO).

Reklama

Ohroženi byli i zdravotníci, kteří přímo nepečovali o potvrzené pozitivní pacienty, mají proto nárok na odměnu, míní zdravotnické odbory. Ministerstvo i jím řízené nemocnice se brání – na odměny šly desítky milionů.

Článek

„Nákaza hrozila v jakékoli nemocnici a komukoli ze zaměstnanců. Všichni proto museli pracovat s větším nasazením a v náročnějších podmínkách. Často s nedostatečnými ochrannými pomůckami. Desetinu z těch, kteří onemocněli nemocí covid-19, tvoří zdravotníci, a to všech profesí, včetně laborantů a dalších,“ uvádí Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR a Lékařský odborový klub – Svaz českých lékařů.

Peníze by podle zástupců zdravotníků měly být odstupňované podle míry ohrožení. Návrh na systém odměňování i zajištění financí podle svých slov ministrovi zdravotnictví Adamu Vojtěchovi (za ANO) poslali už začátkem dubna. Dodávají, že při případném návratu epidemie to budou znovu zaměstnanci nemocnic, na které bude stát spoléhat. „Zdravotnictví a personál je třeba posílit, ne na něm šetřit. Nevíme, co přijde příště,“ dodala předsedkyně odborového svazu Dagmar Žitníková.

Odměny přitom v dubnu sliboval i premiér Andrej Babiš (ANO). O nutnosti zdravotníky náležitě odměnit mluví také ministr, ten však odměny skloňuje především v souvislosti s personálem z covidových jednotek.

„Zdravotníci v první linii, kteří pečovali o pozitivní pacienty, musí být odměněni. Ve státních nemocnicích jsem již pokyn k odměnám udělil. Směrem k nemocnicím, na které nemám přímý vliv, mohu jen apelovat, aby také tak učinily, a zajistit, aby měly na odměny dostatek peněz. Řešíme to prostřednictvím kompenzační vyhlášky, v rámci které navýšíme pro poskytovatele zdravotní péče finanční prostředky,“ uvedl ministr.

V týdnu také podobu odměn více specifikoval – lékaři, sestry, sanitáři a další zdravotníci, kteří pracovali u pacienta na intenzivním lůžku, podle něj dostanou odměnu 500 korun za hodinu práce – průměrně 45 000 korun měsíčně navíc k platu. Zdravotníci u pacienta na standardním lůžku dostanou 200 korun za hodinu, tedy 18 000 korun měsíčně navíc.

Nemocnice přitom budou mít podle Adama Vojtěcha na příplatky peněz dost, zajistit je má kompenzace výpadků příjmů v době epidemie nemoci covid-19, ale i navýšení rozpočtu o dvě miliardy.

Ani tento návrh nicméně podle zástupců zdravotníků není dostatečný. „Každá nemocnice má nastavený jiný systém úhrad. Každá má jiné podmínky. Když se to bude dělat plošně a zvyšovat o určitá procenta, některé nemocnice na to mít budou a jiné ne. Pan ministr říká: dáme peníze do covid nemocnic. Že by 45 tisíc, o kterých mluví, měli dostat zaměstnanci v těch nejvytíženějších profesích, to je v pořádku. Ale úplně chybí ocenění těch dalších,“ popsala předsedkyně Žitníková a jmenovala sestřičky na chirurgických či interních ambulancích, lůžkových či geriatrických odděleních, ale například i zaměstnance radiologických pracovišť. Nikdo podle ní nemohl tušit, zda s pozitivním pacientem jedná, či nikoliv, ze začátku navíc chyběly ochranné pomůcky. Věc by se proto měla řešit formou vypsání dotačního titulu, u kterého je možné plnění jednoduše zkontrolovat.

Peníze a Miro Žbirka

Ministerstvem řízené nemocnice po čtvrteční tiskové konferenci odborů novinářům začaly samy od sebe jedna po druhé rozesílat informace o tom, jak u nich odměňování pracovníků proběhlo. Pokyn k vyplacení prémií dostaly od ministra už dříve – na hodinu by podle míry náročnosti a podstoupeného rizika měli zdravotníci navíc dostat 100 až 500 korun. Zvláštní prémie potom náleží členům týmů, které odebírají biologický materiál možných nakažených pacientů, a to ve výši 1 500 korun na hodinu takové práce.

Například Nemocnice Na Homolce zaměstnancům pečujícím o pacienty s nemocí covid-19 vyplatila za březen a duben celkem 7 716 000 korun. Fakultní nemocnice Královské Vinohrady za práci na rizikovém covidovém pracovišti vyplácí mezi 100 a 200 korunami na hodinu podle typu ochranného obleku, který pracovník používá. Nad rámec tak za březen a duben dala 36 milionů.

„Naše kvalifikované a motivované pracovníky považujeme za náš největší kapitál,“ řekl ředitel nemocnice Petr Arenberger s tím, že zaměstnancům poděkoval i uspořádáním koncertu Mira Žbirky. „Jak jsme ale už doložili, u poděkování formou koncertu to neskončilo,“ dodal.

Během května také kabinet schválil odměny například pro zdravotnické záchranné služby, celkem jim poslal přes miliardu korun. Ministerstvo už dříve poznamenalo, že nemocnicím mohou pomoci i nově schválené navýšené platby za státní pojištěnce. Ty znamenají pro tento rok navýšení finančních prostředků pro zdravotnictví o 20 miliard a pro příští rok o 50 miliard korun.

Z peněz navíc a koncertů se však podle odborů může těšit jen zlomek těch, kdo si odměnu zaslouží, a to včetně zaměstnanců krajských nemocnic, apelují proto i na hejtmany.

„Není možné se tvářit, že lékaři v nemocnicích nebyli vystaveni riziku. Ti lidé nasazovali psychické i fyzické zdraví. Není možné to zpochybňovat a snažit se, aby odměnu dostalo co nejméně lidí. A navíc co nejmenší částky,“ řekl už dříve pro Seznam Zprávy předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel.

Reklama

Související témata:

Doporučované