Hlavní obsah

Zastavte Česku dotace kvůli střetu zájmů Babiše, vyzývá nejsilnější frakce EP

Foto: Profimedia.cz

Premiér Andrej Babiš.

Reklama

Nejsilnější frakce Evropského parlamentu EPP vyzývá Evropskou komisi, aby kvůli střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše poprvé v historii zahájila přezkum dodržování podmínek EU na ochranu unijního rozpočtu.

Článek

Evropská lidová strana (EPP) požaduje, aby Evropská komise nové unijní pravidlo podmiňující čerpání evropských peněz dodržováním principů právního státu uplatnila v souvislosti s výsledky závěrečné auditní zprávy, podle které je Andrej Babiš ve střetu zájmů.

Evropská komise ji zveřejnila v pátek a jejím závěrem je, že český premiér je ve střetu zájmů. „Tím, že Česko nepředchází a nepostihuje střet zájmů českého premiéra, nedodržuje legislativu EU a režim podmíněnosti na ochranu rozpočtu Unie. S cílem ochránit rozpočet by Komise nyní měla tento mechanismus spustit,“ cituje prohlášení EPP předsedkyni výboru Evropského parlamentu pro rozpočtovou kontrolu Moniku Hohlmeierovou.

Evropská unie podle prohlášení EPP „nemůže dále vyplácet fondy“.

Na zmiňovaném pravidle se státy EU shodly loni po vyjednávání, které dlouho blokovalo Maďarsko s Polskem. Peníze z rozpočtu na roky 2021 až 2027 i z mimořádného fondu obnovy podle něj mohou proudit jen do zemí, které dodržují principy právního státu. Má se tím předejít tomu, aby se dotace vyplácely v zemích, kde není například nezávislá justice nebo kde ve vysokých patrech politiky dochází právě ke střetu zájmů.

Podle auditní zprávy EK je Babiš ve střetu zájmů, protože se jako premiér podílí na rozhodování o směřování unijních peněz a zároveň řídí fungování Agrofertu. A to i přesto, že ho přemístil do svěřenských fondů. Česko by tak mělo vrátit veškeré dotace vyplacené po 9. únoru roku 2017, kdy vstoupila v platnost novela českého zákona o střetu zájmů. Babiš závěry odmítl s tím, že jsou účelové a zmanipulované, svůj nesouhlas dalo najevo i ministerstvo pro místní rozvoj.

„Jednoduše řečeno, pokud si Andrej Babiš nevyřeší střet zájmů, evropské fondy se stopnou pro celou Českou republiku,“ potvrdil krok EPP europoslanec Tomáš Zdechovský, který je i členem výboru EP pro rozpočtovou kontrolu. Pro Seznam Zprávy řekl, že mají evropští lidovci předjednanou většinu v europarlamentu, která jejich výzvu podpoří. Další krok bude na Evropské komisi, jež ten krok prakticky může učinit. Téma spadá do portfolia místopředsedkyně EK Věry Jourové.

Zdechovský Seznam Zprávám sdělil, že na požadavku, který zveřejnila EPP v pondělí, pracovali několik měsíců. Sháněli podporu u svých kolegů v europarlamentu i v Komisi. „S Komisí jsme v neustálém kontaktu,“ potvrzuje český europoslanec a kritizuje českou vládu, že ani po výsledcích auditní zprávy EK, která potvrzuje střet zájmů českého premiéra, nic nedělá.

Reklama

Doporučované