Hlavní obsah

Sčítat hlasy po volbách nejde, už jsem vyhrál. Zmanipulují to, hřímá Trump

Foto: Profimedia.cz

Stal se podvod, tvrdí Donald Trump o amerických prezidentských volbách.

Reklama

Americký prezident Donald Trump mluvil o jasné výhře v Pensylvánii, sčítání hlasů v tomto důležitém státě ještě ale ani zdaleka neskončilo. A experti odhadují, že by tam kvůli brzkému korespondenčnímu hlasování mohl vyhrát Biden.

Článek

„Jsme připraveni vyhrát tyto volby, upřímně, tyto volby jsme vyhráli,“ prohlásil v živém vystoupení Donald Trump. Poděkoval také voličům, své rodině a viceprezidentovi Mikeu Pencovi. Současný nájemce Bílého domu poté jmenoval státy, ve kterých údajně zvítězil. Při pohledu na dosavadní výsledky sčítání je ale jasné, že to není pravda.

Trump nezvítězil ani v Georgii, ani v Severní Karolíně či Pensylvánii, které si „přivlastnil“. Sčítání tam stále probíhá. „Miliony a miliony lidí hlasovaly pro nás,“ řekl s tím, že se „skupina lidí pokouší zbavit tyto lidi volebního práva“. Státy, v nichž nyní vede, by ho podle Trumpa už měly prohlásit vítězem – přestože ještě všechny hlasy nebyly spočteny. Prezident tak opět napadl a zpochybnil demokratický volební proces, na který jsou Američané tak hrdí.

Trump také řekl, že je připraven ještě večer oznámit vítězství. „Chystáme se na velkou oslavu. Vyhráli jsme všechno,“ tvrdil. Pak prý byl ale spáchán podvod. „Je to ostuda pro naši zemi,“ uvedl Trump s tím, že se obrátí na Nejvyšší soud, a žádal o zrychlené sčítání korespondenčních hlasů, aby nebylo možné je sčítat až po volbách, což odmítá. U těch se předpokládá, že by mohly nahrávat Joeu Bidenovi.

V předchozí verzi článku jsme chybně uvedli, že Donald Trump vyzval k zastavení sčítání. Prezident pouze odmítl dodatečné sčítání korespondenčních hlasů, které se opozdí za sčítáním klasicky odevzdaných volebních lístků. Za chybu se omlouváme.

Reklama

Doporučované