Hlavní obsah

Zástupci Číny a USA budou jednat o obchodu až na počátku října

Ilustrační foto.

Reklama

Další jednání o obchodu mezi vysokými představiteli Číny a Spojených států se bude konat na počátku října ve Washingtonu. Oznámilo to čínské ministerstvo obchodu. Termín jednání, jehož cílem je ukončit celní válku mezi oběma zeměmi ohrožující globální ekonomický růst, byl stanoven na pozdější dobu, než se čekalo, upozornila agentura AP.

Článek

Oznámení přišlo po telefonátu mezi čínským vicepremiérem Liouem Cheem a americkým obchodním zmocněncem Robertem Lighthizerem a ministrem financí Stevenem Mnuchinem.

Týmy obchodních vyjednavačů z obou zemí se setkají již v polovině září. Následující měsíc se pak uskuteční jednání na vysoké úrovni. „Obě strany souhlasily, že by měly spolupracovat a podniknout konkrétní kroky k vytvoření dobrých podmínek pro konzultaci,“ uvedlo čínské ministerstvo.

Mluvčí Úřadu amerického obchodního zmocněnce (USTR) potvrdil, že Lighthizer a Mnuchin jednali s Liouem. Dodal, že se dohodli na jednání na ministerské úrovni ve Washingtonu, které se má konat v „nadcházejících týdnech“.

Washington v neděli začal uplatňovat clo ve výši 15 procent na velkou část čínského dovozu. Čína na oplátku zavedla nové clo na americkou ropu. Čína také předložila stížnost na USA u Světové obchodní organizace (WTO).

USA také plánují zvýšit od 1. října clo na čínské zboží, jehož roční hodnota dovozu do USA činí 250 miliard USD (5,9 bilionu Kč), ze současných 25 procent na 30 procent. Americký prezident Donald Trump v úterý varoval, že pokud se obchodní rozhovory protáhnou, bude ve druhém volebním období vůči Pekingu tvrdší. To posílilo obavy trhů, že obchodní spor mezi USA a Čínou vyvolá v USA recesi, upozornila agentura Reuters.

Reklama

Doporučované