Hlavní obsah

Zástupci škol hájí Plagu před Babišem. Rotace žáků je podle nich kompromis

Foto: vlada.cz

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) se s premiérem Andrejem Babišem rozchází i v názoru na maturity.

Reklama

aktualizováno •

Členové konzultační skupiny ministerstva školství se ohradili vůči kritice premiéra Andreje Babiše, který zpochybnil plán ministra Plagy na návrat prvních dětí do škol od 12. dubna.

Článek

Ve čtvrtek ministr školství Robert Plaga (za ANO) oznámil, že od 12. dubna by se do škol měly vrátit děti z prvního stupně základních škol a do školek předškoláci. Premiér Andrej Babiš však druhý den nato jeho plán zpochybnil.

„Nechápu, proč v mateřských školách se mají vracet jenom šestileté děti, proč první stupeň jde na rotaci,“ řekl Babiš pro Český rozhlas.

Zástupci škol, kteří ministerstvu školství radili s přípravou rozvolňování, se proti premiérově kritice nyní ohradili. Podle nich může Babiš ve skutečnosti usilovat o odvolání Plagy, protože současný ministr se mu nechce podřizovat.

„Opět se bohužel setkáváme s tím, že premiér zpochybňuje závěry a kroky ministra školství. Stejně je tomu i v případě maturitních zkoušek. Sílí tak proto naše obavy, že záměrem premiéra je výměna na pozici ministra školství a instalace nového, který bude vůči myšlenkám premiéra Babiše vstřícnější,“ napsali členové konzultační skupiny ministerstva ve stanovisku, které Seznam Zprávy získaly.

V prohlášení, jež podepsali například předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová, šéf Asociace ředitelů základních škol Michal Černý nebo šéf Národní rady Unie školských asociací Jiří Zajíček, se zdůrazňuje, že Plagovo ministerstvo všechny kroky ohledně pandemie projednává se skupinou zástupců škol.

„Společná snaha o rozumné obnovení výuky za odpovídajících hygienických opatření vyústila v postup, který zohledňuje vybrané priority vzdělávacího systému. Zahrnuje rozfázování návratu žáků do tří kroků, rotační výuku na prvním stupni, dílčí obnovení provozu mateřských škol a dílčí obnovení ve středním vzdělávání tolik potřebné praktické výuky,“ uvedla konzultační skupina.

Podle zástupců škol je zřejmé, že všechny školy, učitelé, žáci a rodiče nebudou mít k dispozici všechny informace s ideálním předstihem. „Při finálním rozhodování však převážil cíl mít žáky co nejdříve ve škole a důvěra v profesionalitu a schopnosti ředitelů a učitelů,“ dodali odborníci.

Naopak za okamžité odvolání Plagy se postavil prezident Pedagogické komory Radek Sárközi. Podle něj se k návrhům ministerstva na obnovu výuky neměli možnost vyjádřit zástupci školských odborů ani zaměstnavatelů, například Svaz průmyslu a dopravy.

„Materiál MŠMT nemohla připomínkovat ani Pedagogická komora, přestože je největším školským spolkem v ČR, který sdružuje skoro 3 000 učitelů, ředitelů škol a dalších pedagogických pracovníků,“ uvedl Sárközi ve vyjádření pro Seznam Zprávy.

Vláda bude projednávat plány na otevírání škol v úterý.

Není to poprvé, co se zástupci škol brání Babišovým podnětům směrem k jejich resortu. Naposledy to byl premiérův nápad na „úřední“ maturitu, při které by studenti neskládali zkoušky, ale dostali maturitní ohodnocení podle průměru známek na vysvědčení. Proti této změně byl i ministr Plaga. Před týdnem však Babiš řekl, že chce úřední maturitu dál prosazovat.

V pátek Babiš zpochybnil i návrhy, které k postupnému obnovení výuky ve školách navrhla Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES) vedená epidemiologem Petrem Smejkalem. Jde o pravidlo, aby se otevření škol v jednotlivých okresech řídilo podle reprodukčního čísla R, které vyjadřuje rychlost šíření nákazy.

„Já jsem to úplně nepochopil, proč najednou MeSES přichází s nějakým faktorem R podle okresů,“ řekl dnes Českému rozhlasu Babiš.

Aktualizace 22:16: Doplnili jsme stanovisko prezidenta Pedagogické komory.

Reklama

Doporučované