Hlavní obsah

Zatýkání a rezignace. Slovinskem otřásá kauza koronavirových nákupů

Foto: STA

Slovinský ministr hospodářství Zdravko Počivalšek.

Reklama

Slovinskou vládou hýbe skandál ohledně nákupů plicních ventilátorů. Ze svých funkcí už odstoupili slovinský ministr vnitra Aleš Hojs i policejní ředitel Anton Travner.

Článek

Slovinská policie na začátku týdne podnikla neohlášené domovní prohlídky u několika vládních představitelů. Ti jsou údajně zapleteni do podezřelého nákupu plicních ventilátorů za více než 200 milionů korun od společnosti Geneplanet, informovala o tom slovinská tisková agentura (STA).

Slovinský Národní úřad pro vyšetřování pak zasahoval na celkem jedenácti místech včetně ministerstva hospodářství.

Policie v úterý prohledávala dům ministra hospodářství Zdravka Počivalšeka. Ten nakonec skončil ve vazbě a propustili ho až v pozdních hodinách. Jeho vládní kolega, ministr vnitra Aleš Hojs, následně podal demisi. Neohlášená razie podle něj byla politicky motivovaná a jako ministr za ni přijal politickou odpovědnost.

„Je pro mne těžké přesvědčit sám sebe, že nešlo o zákrok politické policie, že nešlo o to, že policie není ve službách občanů, ale představuje stát ve státě,“ řekl Hojs v úterý novinářům. Slovinský ministr vnitra také před svým odstoupením oznámil, že přijal demisi policejního ředitele Antona Travnera.

Vyšetřování zpochybnil i slovinský premiér, který ho označil stejně jako Zdravko Počivalšek za politicky motivované. „Chci, aby se případ ohledně nákupu ochranných pomůcek vyřešil rychle, profesionálně a bez zjevné politické motivace,“ napsal Počivalšek na Facebooku.

Národní úřad pro vyšetřování, který podléhá generálnímu řediteli, se začal zabývat podezřelým nákupem plicních ventilátorů už před dvěma měsíci. Slovinská televize Tarča tehdy zveřejnila zvukový záznam, ve kterém ministr hospodářství požadoval, aby jeho zaměstnanci předali společnosti Geneplanet zhruba 214 milionů korun předem.

Právě ministr hospodářství měl být v hledáčku policie už od samého začátku, protože byl členem týmu, který měl nákup zdravotnického materiálu na starosti. Kromě toho jeho středolevá Strana moderního středu součástí Janšovy vládní koalice.

Na začátku května tisíce lidí protestovaly proti údajné korupci v Janšově vládě i zneužívání koronavirové pandemie k omezování občanských svobod. Demonstranti skandovali „zloději, zloději“, čímž odkazovali na podezření z korupce při vládním nákupu roušek a respirátorů. Slovinská vláda ale jakékoliv pochybení odmítá.

Reklama

Související témata:

Doporučované