Hlavní obsah

Zavržený, vysmívaný, politik na odpis? Šmarda je doma populární, teď cílí na Senát

Foto: Z facebookových stránek Michala Šmardy

Michal Šmarda během předvolební kampaně v roce 2018.

Reklama

Ještě na jaře byl pro většinu občanů Česka neznámou politickou figurou. Ale lidé v Novém Města na Moravě Michala Šmardu znají velmi dobře. Navržený a následně zavržený adept na ministra kultury už třetí volební období vede radnici desetitisícového města. A na Vysočině je populární.

Článek

Reportér Seznamu v pondělí navštívil Šmardovu baštu a zkušenosti místních voličů se výrazně rozcházejí s vyjádřeními prezidenta Miloše Zemana i premiéra Andreje Babiše.

Který, mimo jiné, Šmardovi vyčetl, že neumí jazyky, nemá znalosti, je celkově nevzdělaný a málo reprezentativní. „Nedokážu si vůbec představit, že bych pana Šmardu představoval ve Vídeňské státní opeře rakouskému kancléři nebo že bych v Národní galerii říkal francouzskému prezidentovi Macronovi, že tento pán je ministr kultury České republiky,“ napsal na Šmardovu adresu Babiš.

V Novém Městě však znají docela jiného politika.

„Pan Šmarda je vynikající řečník a dokáže tmelit lidi. Potvrdil to i mezi místními politiky, když spojil rozhádané strany,“ zaujatě vypráví mladík, který podrobně sleduje komunální politiku.

Ostatně fakta mu dávají za pravdu. Šmarda vede Nové Město už od roku 2010, přitom v loňských komunálních volbách zaznamenal vůbec nejlepší výsledek. Jeho uskupení Lepší Nové Město složené ze sociálních demokratů i nezávislých kandidátů s 38 procenty hlasů suverénně ovládlo volby. Jeho lídr však opět upřednostnil vládu v široké koalici, i když vítězné uskupení získalo 10 mandátů ve 23členném zastupitelstvu.

Nové Město na Moravě je s Michalem Šmardou spokojené.Video: Seznam Zprávy

Oslovení respondenti se dělí na dvě skupiny. Na ty, kteří nechtějí na dotazy odpovídat. A ty druhé, kteří starostu chválí. „Připadá mně takový lidový. Na nic si nehraje, což možná někomu vadí. Já jsem s ním spokojená,“ hlásí padesátnice, která se po náměstí prochází s dcerou.

Přitakává i místní prodavačka. „Prosazuje tu různé prospěšné ekologické věci. Mám z toho radost. Vznikly tady městské lázně, teď se staví sportovní hala. Město za jeho účasti prosperuje,“ popisuje.

Ohledně stavebních priorit ve městě starosta už dříve uspořádal anketu. „Měla velký ohlas a zapojilo se do ní skoro celé město,“ líčí další čtyřicátník, který dobře zná poměry ve městě.

Hlavní Vratislavovo náměstí se v pondělním odpoledni hemží lidmi. Nové Město je stále lákavější pro turisty, táhne také nedaleká Vysočina aréna, která nepřeje pouze biatlonu, ale také letním sportům.

Starosta Šmarda pomáhal se ziskem dotací na její rekonstrukci. A Nové Město se s návratem manažera Jiřího Hamzy stalo výkladní skříní světového biatlonu.

„Ze strany města vnímám snahu jít touto cestou, tedy lákáním turistů. Samozřejmě by se daly věci zlepšit. Třeba bych uvítal víc pracovních míst v průmyslových zónách,“ říká muž, když hraje v parku s rodinou šachy.

Zatímco na Šmardově přínosu pro Nové Město se místní vesměs shodují, o jeho účinkování v celostátní politice debatují. „Už když to začalo, věděla jsem, že je zle. Určitě by ho to tam semlelo. Udělal by líp, kdyby zůstal tady. Jenže teď je už asi pozdě,“ vypráví důchodkyně a bývalá zastupitelka ještě před Šmardovým večerním prohlášením, kdy se postu vzdá.

Také sedmdesátiletý lesník by Šmardu do vlády neposlal. „U nás v lese vždycky platilo: Lepší chytrej hajnej, než jeho nadřízený fořt, který v hlavě nemá nic,“ má jasno.

Velká popularita u místních však Šmardovi nabízí další vstupenku do celostátní politiky – prostřednictvím Senátu. „Budu se ve žďárském obvodě snažit uspět v senátních volbách,“ přitakává Šmarda směrem k příštímu roku.

O jeho politické budoucnosti nepochybuje ani bývalý premiér Mirek Topolánek. „Je autentický, skutečný. Nepišme mu nekrology. Kritériem prospěšnosti českého politika fakt není, jak by se líbil Macronovi,“ napsal Topolánek na Twiteru.

A tříměsíční handrkování uzavírá Šmarda svérázným prohlášením: „Lepší být hlavou v Novém Městě než ocasem v České republice.“

Reklama

Doporučované